Mysterieuze ’stippenpoetser’ actief in Robbenoordbos in Wieringerwerf

Het entreebord van het door een ’stippenpoetser’ geteisterde Robbenoordbos.© Foto HollandMediaCombinatie/Martijn Gijsbertsen

Martijn Gijsbertsen
Wieringerwerf

In het Robbenoordbos in Wieringerwerf is een mysterieuze ’stippenpoetser’ actief.

Boswachters van Staatsbosbeheer ontdekken steeds vaker dat de rode verfpunten op gemarkeerde bomen, die moeten worden gekapt, plotseling zijn weggeveegd.

,,We weten niet of er een individuele natuurliefhebber of groep personen achter zit, maar vinden dit behoorlijk vervelend’’, stelt Marcel Berkhout.

Hij is boswachter met de specialisatie bosbeheer. ,,Want we moeten ons werk nu soms helemaal opnieuw doen.’’

Houtproductie

Staatsbosbeheer ’blest’ of merkt regelmatig bomen in het Robbenoordbos (zeshonderd hectare), omdat ze ziek zijn, te dominant aanwezig, vanwege valgevaar of puur vanwege de houtproductie.

Vele tientallen van die stippen zijn de laatste tijd verwijderd. Het gaat vooral om bomen die staan tussen de Wieringerrandweg en Den Oeverschevaart, westelijk van de snelweg A7.

Raadsel

De boswachters van Staatsbosbeheer staan voor een raadsel wie dat doet. De verantwoordelijkheid is tot dusverre niet opgeëist.

Het is ook niet bekend of het bijvoorbeeld gaat om tegenstander(s) van Windpark Wieringermeer.

In het Robbenoordbos komen vier windmolens te staan. Daarmee is het het eerste bos in Nederland waar turbines worden geplaatst. Deze komen overigens aan de oostkant van de A7.

Motief

,,We gissen naar het motief, er hangen geen briefjes aan de bomen waarom dit gebeurt en wie het heeft gedaan’’, zegt Berkhout.

,,Het frappante is dat we soms opmerken dat er van tevoren stokken tegen gebleste bomen staan. Vaak zijn de stippen de volgende dag of kort daarna weggehaald.’’

Geen bomenkenner

Collega Maarten Duinker laat doorschemeren dat hij vermoedt dat het niet om een ’echte natuur- of bomenkenner’ gaat.

,,Zo iemand zou snappen dat bomen soms moeten worden geveld, omdat ze niet meer in orde zijn, andere soorten in de weg zitten of vanwege windworp zelfs gevaar kunnen opleveren.’’

Veel actie kan Staatsbosbeheer niet tegen de mysterieuze stippenpoetser ondernemen.

Aangifte

,,Tja, wat moet je doen’’, verzucht Berkhout. ,,Aangifte bij de politie? Waarvan: vernieling? Dat is te vergezocht en haalt voor ons gevoel bijzonder weinig uit. Je zou iemand op heterdaad moeten betrappen. We hopen dat het vanzelf een keer ophoudt.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.