Zedenpolitie focust op ’online’ na Hoornse zaak

Zedenpolitie focust op ’online’ na Hoornse zaak
Hoorn

Na een rapport met harde conclusies over de gang van zaken rond een geruchtmakende zaak in Hoorn, heeft de Noord-Hollandse zedenpolitie de werkwijze aangepast.

Het cybercrimeteam van de politie gaat een grotere rol spelen in zedenzaken. Ook worden de zedenrechercheurs beter geschoold op het gebied van digitale opsporing, zo laat de politie weten.

(Lees hier: Aanrander Hoorn: 18 maanden celstraf)

,,Er wordt gewerkt aan de verbetering van de aansluiting op de digitale wereld’’, aldus een politiewoordvoerder. Dit is noodzakelijk, aangezien zedenfeiten steeds vaker plaatsvinden in de digitale wereld of dat een ’reguliere’ zedenzaak vaak digitale componenten heeft, zoals in de Hoornse zaak.

Een andere verandering is dat er binnen het zedenteam Noord-Holland een duidelijk aanspreekpunt voor het slachtoffer komt. Dit moet voorkomen dat het slachtoffer van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Ook wordt de voortgang van het onderzoek in toekomstige zedenzaken actief besproken met het slachtoffer.

(Lees hier een uitgebreid verhaal: Sylvia Veld heeft voor altijd een hand op de keel)

Zaterdag verschijnt het boek van Sylvia Veld (29), die haar eigen verkrachter opspoorde nadat zij merkte dat de zedenpolitie steken liet vallen.

De man werd uiteindelijk wel gearresteerd en veroordeeld, maar het onderzoek had vlotter gekund. Dat concludeerde de Inspectie Justitie en Veiligheid in een rapport.

Volgens dit rapport was de communicatie met het slachtoffer ’niet proactief en helder’. Ook duurde het relatief lang voordat de politie de aangifte opnam, beschikbare camerabeelden uitkeek, onderzoek deed naar de mobiele telefoon van het slachtoffer en rechercheerde op sociale media.

Het waren juist de mogelijkheden van de moderne techniek die ervoor zorgden dat de Hoornse haar verkrachter in beeld kreeg.

Ze maakte via een datingapp contact, kon hem met gps op haar telefoon volgen en kreeg via zijn Facebookprofiel een nog completer beeld. Die strategie had de politie moeten volgen, erkende Leo Wallage (hoofd opsporing politie Noord-Holland) al.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons