‘Heb jij nooit een snoepje gepikt? Nou dan’

Haarlem

Het was weer ouderwets gezellig op het vaste vrijdagse kaartavondje in de kantine van volkstuinencomplex Ons Buiten, toen om een uur of negen twintig man politie binnen kwam vallen. Maar elders op het complex in Haarlem ging het pas echt stevig toe. Drie zwaarbewapende arrestatieteams vielen een tuinhuis binnen en arresteerden de aanwezigen, tien leden van motorclub No Surrender.

Nee, zegt het groepje volkstuinders dat deze zaterdagmiddag met een drankje op het terras voor de kantine aan de Boerhaavelaan zit, ze hadden geen idee dat hier aan de Boerhaavelaan criminelen rondliepen die er wapens en drugs bewaarden.

Leren jacks of zware motoren hebben ze nooit gezien. En dat er mensen met dingen lopen te sjouwen, is natuurlijk niet zo gek op een plek als dit.

Lees ook: Clubhuis No Surrender moet dicht, tien man aangehouden

En ik ben hier ook maar af en toe, zegt een van de mannen aan de tafel. ,,Kijk, je hebt hier 184 volkstuinen en de meeste mensen hier doen gewoon hun eigen ding. Het is echt niet zo dat iedereen hier alles van elkaar weet’’, zegt een vrouw.

Heel erg verbazen doet het ze aan de andere kant ook weer niet. ,,Het is hier net Coronation Street, er gebeurt hier van alles’’, zegt een derde. Dat hier drugs en wapens waren opgeslagen, ze kunnen er eigenlijk ook niet echt wakker van liggen. ,,De wet is toch ook niet helemaal recht.’’

Wapens

Wat verderop op het complex maakte een tuinder de inval van nabij mee. Heel veel wil hij er niet over kwijt, want hij heeft van de politie te horen gekregen dat hij zijn mond moet houden. En als hij teveel in detail treedt, is hij gemakkelijk te traceren.

Hij schrok wel even toen hij om een uur of negen wapens op zich gericht kreeg en zijn huisje vervolgens werd doorzocht. Dat hier zware jongens zitten, is voor hem geen nieuws. Die zitten hier al zeker drie jaar ‘al weet ik niet zeker of het nog steeds de zelfde mannen zijn’.

Hoe hij het wist? ,,Ik heb daar een neus voor’’, zegt hij. En aanwijzingen waren er ook: het was op last van deze lieden dat een kleine half jaar geleden de toezichtcamera op het parkeerterrein werd verwijderd, zegt hij.

Meer

Bovendien zijn de tien gearresteerde mannen echt niet de enige verdachte lieden op het complex. Er zitten er nog meer, weet hij wel zeker. ,,Ga hier maar eens een maand zitten, dan zie je het zelf’’, bezweert hij.

Of hij het erg vindt? Nee hoor, de aanwezigheid van No Surrender zorgde er juist voor dat hier ‘lekker veilig’ was: ,,Er werd hier nooit ingebroken. En ach, het zijn uiteindelijk ook maar gewone mensen die moeten eten en drinken. De meeste leden van die motorclubs zijn jongens die graag op een motor willen rijden. Daar zitten dan een paar hele slechte tussen, maar dat heb je toch in elke groep?’’

Tot de verslaggever: ,,Heb jij nooit een snoepje gepikt? (…) Nou dan.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen