Nieuwe winkel in Zaandijk gidst toerist langs cacao

Ingmar Niezen en haar partner Kinito Van-Dunem in de cacaoshop ’Smells like chocolate’.© Foto Erik Rietman

Ron Amesz
Zaandijk

Het is ongeveer het eerste dat de toeristen op weg naar de molens roepen als ze op het station Zaandijk Zaanse Schans de trein uitstappen: „It smells like chocolate.” En zo weten ze al de naam van de bijzondere cacaoshop nog voor ze die op hun route gezien hebben. Dinsdag opende de cacaoconceptstore aan de Lagedijk 14, pal naast molen De Bleeke Dood.

Ingmar Niezen en haar partner Kinito Van-Dunem vormen een interessant koppel: zij is een Zaanse foodstylist en zorgt ervoor dat voedsel aantrekkelijk gefotografeerd of gefilmd kan worden en houdt zich ook bezig met recepturen. Ze heeft vele jaren in Afrika doorgebracht. Hij komt oorspronkelijk uit Angola en gidst toeristen over de Zaanse Schans, door Oud-Zaandijk, Rotterdam en Amsterdam. Kinito spreekt verschillende talen. Ze gaan samen het avontuur aan om producten van en met cacao te verkopen in hun ’Smells like chocolate’ in een voormalige fotostudio (waar toeristen in klederdracht gefotografeerd konden worden) en nog eerder een Zaans woonhuis van de papiermakersfamilie Breet.

Tassen en sieraden

In het door de Stichting Elout Wytema gerestaureerde pand verkopen Ingmar en Kinito vanaf gisteren allerlei producten rond het thema cacao. Natuurlijk de bekende Zaanse chocolade in diverse smaakvarianten en in de vorm van verpakkingen met Zaanse huisjes, sambal op basis van cacao en zeezout, cacaokaas, diverse soorten cacaobieren, maar ook tassen gemaakt van oude cacaozakken en verzorgingsproducten op basis van cacao en cacaoboter. Van de vrucht kunnen ook mooie sieraden gemaakt worden. Op het lijstje staan ook nog gesuikerde cacaobonen en jam met cacao.

Speciaal papier

Bij papiermolen De Schoolmeester lieten ze speciaal papier scheppen met daarin gemalen cacaodoppen. ’Dat hadden ze daar nog nooit gedaan’, vertelt Kinito met zichtbare trots. Het ruikt in de winkel niet alleen naar cacao, het ademt cacao in deze boetiek. Een deel van het pand heeft een horecafunctie, waar een kop chocolademelk of koffie- en theevarianten geserveerd worden. Er wordt cacao-ijs geserveerd in dit gemeentelijke monument tegenover restaurant De Smuiger en pakhuis De Baars, nog enkele van de Wytema-projecten.

Natuurlijk richten ze zich op de toeristen die soms in drommen langslopen, maar er is ook lokale belangstelling. Ze hebben samenwerking met enkele Zaanse leveranciers want lokale producten hebben hun absolute voorkeur. Zeker als daar ook nog kunstzinnige uitvoeringen aan gegeven kunnen worden. Ze hebben volop plannen om ook nieuwe kunst van cacao te exposeren. In de shop is ook een verse cacaovrucht te zien. En wie weet volgen er nog interessante contacten tussen de lokale cacaoleveranciers en afnemers. Ingmar en Kinito staan open voor alle ideeën.

Het eerste seizoen is ’Smells like chocolate’ zeven dagen in de week open van ongeveer half tien tot zes uur, afhankelijk van de drukte.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.