Nieuwe docu: ’Sint komt voort uit Europese traditie’

José Pietens
Wormerveer

De discussie rond Zwarte Piet heeft in Nederland burgers tegenover elkaar gezet, maar als er een feest is dat mensen in Europa verbindt, dan is dat het sinterklaasfeest. Dat betoogt de Wormerveerse documentairemaker Arnold-Jan Scheer.

Met collega Roy Dames uit Beverwijk werkt hij aan een vervolg op ’Wild geraas’, hun in 2016 op dvd verschenen documentaire over de oorsprong van Sint en Piet. ’Wild geraas 2.0, reizen met de duivel’ gaat dieper in op de prehistorische traditie die aan de basis ligt van het Nederlandse Sinterklaasfeest.

Scheer bezoekt en filmt al sinds de jaren tachtig Sinterklaasfeesten in alle hoeken van Europa en ver daarbuiten. Volgens hem hebben deze feesten een aantal gemeenschappelijke kenmerken, die terug te voeren zijn tot dezelfde voorchristelijke traditie. Van origine zijn het midwinter-, vruchtbaarheids- of Halloweenachtige dodenfeesten, zegt hij. Hoe afgelegen de gemeenschappen ook zijn waar deze rituele feesten worden gehouden, altijd is er sprake van een wijze grijsaard en ’narren’ met zwartgemaakte gezichten. Het roet staat symbool voor geluk en vruchtbaarheid. Ook de roe en het strooien van noten zijn terugkerende onderdelen. Scheer spreekt van ’levend erfgoed’. „Uit ’Wild Geraas 2.0’ blijkt dat het Sinterklaasfeest niet zomaar een kinderfeestje is – en zeker geen feest met ’West-Afrikaanse slaven’ - , maar een feest dat is ontstaan om gezins-, dorps- en gemeenschapsbanden te versterken.”

De Zwarte Piet-discussie wordt in de nieuwe film buiten beschouwing gelaten, benadrukt hij. Scheer wil het tweede deel op den duur ook in het Engels uitbrengen. Om ook de landen, waar de Zwarte Piet-discussie niet leeft, te informeren over de gezamenlijke herkomst van de tradities en rituelen. Scheer merkt dat er steeds meer belangstelling is voor de heidense oorsprong van Sint. „Over dit onderwerp is zelfs een wetenschappelijk symposium in de maak.”

Voor ’Wild geraas’ kregen Scheer en Dames de publieke omroepen niet geïnteresseerd. Vanwege die discussie lag het onderwerp te gevoelig. De film kwam met crowdfunding tot stand. Ook voor het tweede deel doet het duo een beroep op donateurs. Komende dinsdag start een crowdfundactie om circa 20- tot 30.000 euro bijeen te brengen. Scheer hoopt de film rond Sinterklaastijd in 2018 of 2019 uit te brengen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.