Glunderende gezichten en krakend ijs bij ’t Sluisven

Yara, Nienke, Elin en Romy (vlnr) genieten van het ijs.© Foto Henk de Weerd

Connie Vertegaal
Nibbixwoud

Schaatsen in maart. Wie had daar nog op gehoopt. De vrijwilligers van ijsbaan ’t Sluisven in Nibbixwoud in ieder geval niet. ,,Normaal halen we op 1 maart het water weg. En kijk nu toch eens’’, glundert vrijwilliger Maarten Kroon. ,,Die blije gezichten, daar doe je het toch voor.’’

’IJs en vis, moet je nemen als het er is.’ Na zoveel ijsloze winters weten we het allemaal. En dus is het druk op de ijsbaan aan de Oosterwijzend, die al voor de derde dag open is. Kinderen krijgen een schaatsclinic. Gevorderde schaatscracks draaien soepel hun rondjes. Een vrouw heeft haar kunstschaatsen weer van zolder gehaald en zwiert als een jonge meid over het ijs.

De berichten zijn niet gunstig. Er komt dooi aan. ,,Het is vandaag voor het laatst’’, luidt de voorspelling in het piepkleine hokje bij de entree. Maarten Kroon en Wim Slaman zitten daar lekker warm bij een elektrisch kacheltje. Af en toe komt er een koude windvlaag naar binnen via de schuiflade voor het entreegeld. De meeste schaatsers zijn trouwens lid. Zwaaiend met hun lidmaatschapskaart gaan ze gratis naar binnen.

Vier vriendinnetjes Nienke, Elin, Yara en Romy zijn al drie dagen aan het schaatsen. Nienke en Elin hebben het op jeugdschaatsen geleerd. ,,En ik heb het mezelf een beetje geleerd’’, zegt Romy. Ze wijzen naar een paar pylonen bij een slecht stuk in de baan. ,,Daar is een hele familie door het ijs gezakt. Met een auto.’’ En hup daar gaan ze weer, achter elkaar aan.

Het sterke verhaal van de familie die door het ijs zakte blijkt half te kloppen en slaat op de drieling Ellen, Wilma en Jenny Entius. Een auto kwam er niet aan te pas, maar de zussen gingen met hun kinderen bij elkaar staan voor een familiefoto. Dat ging niet goed.

Kees Poland zwaait de scepter over de koek-en-zopie. Hij vertelt dat er al 700 bekertjes koffie en chocomel zijn verkocht. De prijzen zijn schappelijk. ,,Toch verdienen we er wel wat aan.’’ Dat is mooi want de club heeft altijd een paar wensen. De keuken moet vernieuwd en het windscherm aan de oostkant van de baan verlengd. Immers: hoe minder wind, hoe sneller de baan dichtvriest.

Voorzitter Rick Nathalia meldt opgewekt dat hij in totaal 52 kinderen en 20 ouders een schaatsclinic heeft gegeven. Tijd om zelf rondjes te schaatsen schoot er bij in, maar dat maakt hem niet uit. ,,We hebben al een heleboel nieuwe inschrijvingen voor het jeugdschaatsen. Als je lang geen natuurijs hebt, raak je als ijsclub een beetje in een dip. Die paar dagen ijs geven een enorme boost.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen