Organisator: ’Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt’ [video]

Organisator: ’Deelnemertal Pieperrace Volendam daalt’ [video]
De vele bruine schepen geven de haven van Volendam een sfeervolle historische aanblik.
© Foto Erik Rietman
Volendam

Met een stralend zonnetje aan de hemel en temperaturen die richting de twintig graden gaan, is afgelopen weekend de 34e editie van de Volendamse Pieperrace gehouden. Ruim vijftig schepen van de bruine vloot gingen het Markermeer.

De historische schepen voeren uit vanuit de haven van Volendam en zorgden voor een prachtig uitzicht vanaf de dijk. Jan Veerman, oud-uitbater van ’t Gat van Nederland, is medeorganisator van de botenrace en ziet een verschil met voorgaande jaren.

Afgekeurd

„Normaal gesproken zijn het zo’n tien schepen meer, maar omdat het voorjaar nu zo ontzettend slecht is geweest, is een aantal nog niet te water gelaten vanwege onderhoud. Verder zijn er twee schepen zijn afgekeurd, die mochten niet meedoen.”

Waar er voorheen heel veel kleine kwakken over het Markermeer voeren, ziet Veerman nu vooral grote schepen de haven uitvaren.

„Steeds meer schepen van de bruine vloot gaan verloren. Dit komt doordat de eigenaren het onderhoud financieel niet meer kunnen bolwerken. Ook zie je steeds meer grote boten, waardoor de kleinere boten verdrongen worden.’’

,,Voor ons betekent dat minder boten op het water, maar qua aantallen opvarenden maakt het weinig uit.”

Het weer is werkelijk prachtig. Zonnig, onbewolkt en een prima windje om te varen. Dat ziet ook Simon Tuip. Hij vaart op de tweede dag van de race voor de zesde keer uit met ’zijn’ Anna.

Feestseizoen

„Er gaan weer vijftig mensen mee dit jaar”, vertelt de Volendammer barkeeper. „Voor mij is de Pieperrace het begin van de zomer. Als ik al die boten op het water zie, dan begint voor mij weer het feestseizoen tot en met september.”

Hoewel harde wind met regen ook zijn charmes heeft, ziet Tuip toch liever een weertje zoals afgelopen weekend. „Zonnetje erbij, niet te warm en de wind niet te hard, zodat je op je gemak de zeilen kunt hanteren. Dat is voor mij toch wel de ideale combinatie. We vallen met onze neus in de boter, op een dag als vandaag ben ik de gelukkigste mens op de wereld.”

Winnaars

Er waren winnaars in diverse categorieën. Bij de Lemster aken streek de Brandende Liefde uit Stavoren de eer op. Bij de klippers wonnen de Eensgezindheid en Deinemeid, bij de tjalken de Stormvogel. Andere winnaars waren de hoogaars BU17 en botter HN11.

Meer nieuws uit Waterland

Lees hier de digitale editieVolg ons