Tienermoederhuis in Burkina Faso dankzij paar uit Den Ilp

Ruth en Aar in hun tuin in Den Ilp waarmee ze tienduizenden euro’s hebben ingezameld voor een tienermoederhuis in Burkina Faso.© Foto Ella Tilgenkamp

Annette Snaas
Den Ilp

Helpen bij de bouw van een huis voor tienermoeders in Burkina Faso. Ruth van der Hilst en Aar Krommenhoek uit Den Ilp roepen liefhebbers op mee te gaan met een vrijwilligersreis naar hun project in het West-Afrikaanse land.

Al zeven jaar zamelen Ruth van der Hilst (71) en haar man Aar Krommenhoek (81) geld in voor de bouw van een huis voor tienermoeders in Burkina Faso. Het streefbedrag is inmiddels bereikt, waardoor in februari met de bouw kon worden gestart.

Het geld zamelden ze in door beelden uit Burkina Faso, Zimbabwe en andere Afrikaanse landen te verkopen in hun weelderige tuin in Den Ilp tijdens een Open Tuintiendaagse. Vorig jaar was de vijftiende maal.

,,Wij gaan al vele jaren naar Afrika om beelden te kopen’’, vertelt Ruth over de drijfveer voor hun hulpactie. ,,Dan kom je ook in contact met mensen die het moeilijk hebben. Tienermoeders, bijvoorbeeld. Meisjes die ongewenst zwanger raken, worden door hun ouders de straat op geschopt. We ontmoetten een vrouw die zich om hen bekommert. Ze bood hen onderdak, maar het huis is veel te klein voor de moeders met hun baby’s. Dat bracht ons ertoe te helpen.’’

Ze zijn de gulle gevers dankbaar. 35.000 euro is bijdragen door de bezoekers van hun tuin, 3000 door de Spykmanstichting. Stichting De Wilde Ganzen heeft er 18.000 bij gedaan. Ruth en Aar kochten grond aan de rand van de hoofdstad Ouagadougou. Die hebben ze inmiddels overgedaan aan de Stichting Sos Fille Mère, die voor de opvang voor de tienermoeders zorgt.

Het huis met slaapgebouw, toiletten, kantoortje en waterput is inmiddels klaar. Foto’s zijn te vinden op de website van De Gouwkamp, de stichting waaronder Ruth en Aar werken. ,,Maar er moet nog van alles worden afgewerkt’’, vertelt Ruth. Daarvoor roept ze de hulp in van mensen die het leuk vinden om een vrijwilligersreis te maken en een deel van de tijd hun handen uit de mouwen te steken.

,,Het interieur en het terrein zijn nog niet af en hiervoor is nauwelijks geld.’’

Reisorganisatie

In samenwerking met reisorganisatie Ed Looge zijn twee reizen georganiseerd: twee weken in juli en drie in november. In de eerste dagen werken de vrijwilligers op het terein, daarna wordt er door het land gereisd. De reis in november voert ook door Benin.

Welk werk er precies gedaan moet worden, weet Ruth nog niet. ,,Ik verwacht schilderwerk, werk aan de omheining, of een kippen- of geitenhok timmeren.’’ Ruth en Aar gaan zelf ook.

De kosten voor reis en verblijf in juli zijn 1100 euro, in november 1550. Hier komen de kosten van de vlucht bij, Ruth schat 650 à 750 euro. ,,Het zou fijn zijn als de reizigers ook een kleine bijdrage leveren in de materiaalkosten. Ook speelgoed voor de kinderen is welkom.’’

Wie niet op reis wil, maar toch een bijdrage wil leveren aan de inrichting, kan een bedrag storten op de bankrekening van De Gouwkamp: NL47INGB0006739413. Op de website staat een overzicht van gewenste spullen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.