Winkelgebieden Den Helder scoren goed op hygiëne

De afvalbakken in de binnenstad zijn dit jaar vervangen door gescheiden afvalbakken.

De afvalbakken in de binnenstad zijn dit jaar vervangen door gescheiden afvalbakken.© Foto HMC/Hedzer Faber

Brian Wijker
Den Helder

De inwoners van Den Helder zijn tevreden over de algemene hygiëne in de winkelgebieden.

Dat is de conclusie van NederlandSchoon, dat Den Helder na onderzoek als rapportcijfer een acceptabele zeven (7,07) gaf.

Daarmee eindigt de marinestad als 27e van de in totaal 52 deelnemende gemeenten, van wie de verschillen in beoordelingen maar nipt uit elkaar liggen. Zo heeft de slechtst scorende gemeente Hoorn een 6,58 als eindscore gekregen. De schoonste, de gemeente Zaanstad, finishte op 7,27.

Centrum

Het centrum van Den Helder is met een 7,26 het schoonste winkelgebied van de stad. Daarna volgen de Duinpassage (7,14), De Schooten (6,97) en tot slot de Marsdiepstraat (6,92).

,,We zijn in het voorjaar begonnen met het uitdelen van enquêtes’’, zegt Dorien Bosselaar namens NederlandSchoon. ,,Toen hebben we minstens veertig mensen in de winkelgebieden twintig vragen voorgelegd. Over onder andere graffiti, de inrichting van het straatmeubilair en veiligheid. Maar dus ook over de vraag of de binnenstad er schoon en netjes uitziet’’, aldus Bosselaar. Uit de enquêtes kwam naar voren dat de algemene beleving van de Helderse consument positief is. Zo vindt men dat er weinig onkruid is en dat er amper sporen van vandalisme zijn te bespeuren. Ook zijn er genoeg afvalbakken enworden de winkeliers betrokken genoemd. Opvallend: er is volgens de ondervraagden weinig leegstand. Een onafhankelijke jury heeft Den Helder ook goed beoordeeld. Projectleider Anne van Santen: ,,Veel gemeenten hebben altijd wel één of twee slecht scorende winkelgebieden. Maar in Den Helder kreeg het laagst gewaardeerde winkelgebied alsnog een keurige 6,9.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.