Purmerender zit al elf jaar in tbs-kliniek

Frits Verhagen
Haarlem/Purmerend

De 36-jarige J.S. uit Purmerend zit al elf jaar lang opgesloten in een tbs-kliniek. Hij wil zo langzamerhand ook wel eens een zelfstandig leven leiden. „Ik wil ook een autotootje en een vrouw. Maar dat wordt me nu allemaal onthouden”; zei S. tegen de rechtbank in Haarlem die een beslissing moet nemen over verlenging van zijn tbs-behandeling.

Na een vechtpartij in zijn woonplaats waarbij hij iemand schopte werd de Purmerender twaalf jaar geleden veroordeeld tot een vrij korte gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Die behandeling is tot nu toe geen succes geworden.

„Het gaat een beetje slecht met me”, zo antwoordde S. gisteren op een vraag van de rechtbank hoe het met hem gaat. Probleem is dat de man volgens deskundigen aan een bipolaire stoornis leidt. Hij zou voor die stoornis een hoge dosis medicijnen moeten slikken, maar dat is door nierproblemen een risico.

Binnenkort volgt er een onderzoek of zijn nieren de hoge dosis pillen inderdaad niet aan kunnen. Als dat onderzoek goed uitpakt, kan S. alsnog de juiste hoeveelheid medicijnen krijgen en kan er worden toegewerkt naar een voorzichtige terugkeer naar de maatschappij.

Die stap zit er voorlopig niet in. De Purmerender ging vorig jaar op onbegeleid verlof. Hij keerde niet op de afgesproken tijd terug. Toen de man werd teruggevonden, bleek hij bovendien soft- en harddrugs te hebben gebruikt en sterke drank te hebben gedronken. Daarop is hij naar een strengere afdeling overgeplaatst.

Sinds die overplaatsing botst het geregeld tussen S. en de kliniek waar hij verblijft. De hoofd behandeling van de kliniek zei gisteren tegen de rechtbank dat er vermoedens zijn dat de Purmerender nog veel vaker drugs gebruikt. Bewijzen zijn er echter niet. Er zouden moeilijk afspraken te maken zijn met hem door zijn stoornis.

De Purmerender ontstak in woede toen hij dat allemaal hoorde. „Ik ben al sinds oktober vorig jaar schoon. Ze zeuren over dingen die helemaal niet zijn gebeurd.” S. zei dat hij zich moet inhouden om geen ’beuken uit te delen’.

De tbs-kliniek wil dat de behandeling van de Purmerender met twee jaar wordt verlengd. Gedragsdeskundigen hebben een voorkeur voor een jaar. Over een jaar zou goed kunnen worden beoordeeld of S. opnieuw aan resocialisatie kan gaan werken of naar een zogeheten longcare-instelling moet. De officier van justitie sloot zich bij dit advies aan.

Ook advocaat Holthuis pleitte voor een verlenging van een jaar. Volgens hem moet zijn cliënt uitzicht blijven kunnen houden op een menswaardig leven buiten de muren van een kliniek.

De rechtbank doet 17 april uitspraak.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.