Lars de R. zou ook leerlingen gitaarles hebben misbruikt

Frits Verhagen
Alkmaar

De 25-jarige Lars de R. uit Krommenie, die wordt verdacht van seksueel misbruik van jonge jongens in Nederland en het buitenland, zat dinsdag schuldbewust voor de rechtbank in Alkmaar. Hij zei bereid te zijn mee te werken aan alle politieonderzoeken die nog volgen.

De R. stond in 2009 nog in de finale van ’Holland’s Got Talent’. Hij werd alom geroemd om zijn virtuoze gitaarspel. Het was daarom niet verwonderlijk dat Lars gitaarles en workshops ging geven en meedeed aan concerten met bekende musici.

De politie hield hem afgelopen zomer aan op verdenking van bezit van kinderporno. Lars de R. heeft daarna nog veel meer toegegeven.

Officier van justitie Anne Peters zei dinsdag dat De R. met tenminste vijf jongens die gitaarles van hem kregen ontucht zou hebben gepleegd. Twee van hen hebben volgens Justitie aangifte gedaan.

De gitarist maakte ook meerdere reizen naar India, waar hij jongens tussen de 4 en 8 jaar zou hebben misbruikt. De verdachte heeft er filmpjes en foto’s van gemaakt. Tot nu toe zijn er zes slachtoffers in beeld.

Lars de R. heeft ook bekend contact te hebben gehad met een jongetje in Kroatië. Hij zei dinsdag overal openheid van zaken over te willen geven.

Officier Peters had daar haar twijfels over. Zij wees erop dat er meerdere harde schijven bij de verdachte zijn gevonden waarop mogelijk nog meer slachtoffers staan. De schijven zijn echter beveiligd met een wachtwoord. De R. zegt die wachtwoorden te zijn vergeten. De officier noemde dat een ’buitengewoon merkwaardig’ verhaal. De verdachte weet ook niet of er nog wel wat op de harde schijven te vinden is.

Advocaat Sander Orsel zei het beeld te willen wegnemen dat zijn cliënt heel berekenend te werk is gegaan. Volgens hem is zijn cliënt vol berouw over wat hij de slachtoffers heeft aangedaan. „Hij wordt verteerd door schuldgevoel. Het liefst zou hij het allemaal willen terugdraaien.”

De raadsman pleitte voor een aanvullend onderzoek om zijn cliënt mogelijk als minderjarige te laten berechten. Volgens hem heeft de verdachte een deel van de feiten ook als minderjarige gepleegd.

Het proces wordt 11 januari voortgezet. De zaak is ook dan nog niet rijp om inhoudelijk te worden behandeld. Wanneer dat gaat gebeuren, is onduidelijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.