Ontroerende stilte valt over de IJmond

Kranslegging bij het beeld Mens-Stad-Leven.© Foto Ronald Goedheer

Kranslegging door burgemeester Wendy Verkleij in Uitgeest.© Foto Ron Pichel

Scouts lopen met een krans richting het monument van Castricum.© Foto Ronald Goedheer

Stille tocht in Heemskerk. In het midden burgemeester Mieke Baltus.© Foto Ron Pichel

1 / 4
Guusje Tromp
IJmond

Slechts het gezang van vogels klonk gisteravond om 20 uur. De muziek zweeg, de mensen zwegen. De IJmond stond even twee minuten stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

In Beverwijk waren vier herdenkingsmomenten. ’s Middags was het college aanwezig bij de kranslegging op het Stationsplein bij het beeld Mens-Stad-Leven. Burgemeester Martijn Smit en wethouder Dorenbos bezochten de kranslegging op het Westerhoutplein en wethouder Erol hield in Wijk aan Zee namens het college een toespraak en legde een kans.

Burgemeester Smit was tevens aanwezig bij de herdenkingsbijeenkomst in de aula van begraafplaats Duinrust, waar hij een korte toespraak hield.

In Heemskerk waren twee herdenkingsmomenten: bij het monument van de bommenwerper B17 langs de Communicatieweg en bij het Vredesmonument bij de Dorpskerk, waar burgemeester Mieke Baltus een toespraak hield, gedichten werden voorgedragen, muziek werd gespeeld en bloemen op de graven werden gelegd.

De Uitgeester burgemeester Wendy Verkleij en leden van het college legden gistermiddag een krans bij het monument aan de spoorlijn, gelegen achter het Kooghuis. Dit deden ze ’s avonds ook bij het monument voor het gemeentehuis, nadat ze de herdenkingsdienst hadden bijgewoond in de Hervormde Kerk waar gastspreker Co Knuppelder en de burgemeester een toespraak hielden. Ook hier werden gedichten voorgedragen.

En in Castricum begon de Dodenherdenking met een bijeenkomst in de Dorpskerk. De stille tochten vanuit Castricum en Limmen kwamen samen bij het monument voor de gevallenen. Hier gaf burgemeester Mans een herdenkingsrede.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.