Beuk in Blokker is mooiste boom van Noord-Holland

De rode beuk in Blokker.© Foto Holland Media Combinatie

Jaap Stiemer
Blokker

De rode beuk in de tuin van Westerblokker 125 in verkozen tot de mooiste en bijzonderste boom van Noord-Holland. Ook een knobbelplataan in Westwoud in is de Top 10 van de Bomenstichting terechtgekomen.

De Bomenstichting introduceerde vorig jaar de ’Bomen van Ereklasse’. Daarin worden de oudste, mooiste en bijzonderste bomen van Nederland opgenomen. Dit jaar wordt elke maand de Top 10 van een provincie bekendgemaakt; in februari is dat Noord-Holland.

De rode beuk van de Westerblokker prijkt fier op de eerste plaats. De boom is dik twee eeuwen oud en nog steeds in topconditie. Met een omtrek van 743 centimeter is het de dikste boom van Noord-Holland.

Een bordje dat de bewoners bij de boom hebben geplaatst meldt dat de reus 226 jaar oud is en de kroon heeft een doorsnee van 29 meter

,,De boom heeft zich goed kunnen ontwikkelen in deze grote tuin op een oude kreekrug met voedsel en ruimte in overvloed’’, aldus de beoordeling van de Bomenstichting.

,,Hij is dan ook kerngezond. De bewoners hebben ook goed voor de boom gezorgd. Bij grote droogte hebben ze de beuk van extra water voorzien. Met zijn brede kroon en laaghangende takken brengt de rode beuk veel mensen grote vreugde.’’

De Knobbelplataan in Westwoud.© Foto Holland Media Combinatie

Nog ouder is de dikke knobbelplataan op het Heidense Kerkhof in Westwoud. Deze stamt uit 1750-1800.

De begraafplaats op de hoek van de Noorderboekertweg en de Oudijk wordt al gekenmerkt door een paar enorme beuken bij de ingang. Maar de Bomenstichting zette de 24 meter hoge knobbelplataan op de negende plek van de Noord-Hollandse Top 10.

De stam van de boom is voorzien van imposante knobbels, maar afgezien van enkele tonderzwammen verkeert de boom volgens de Bomenstichting nog in goede conditie. De plataan heeft een omtrek van 620 centimeter.

Alle bomen die op de erelijst staan, zijn ook opgenomen in het Landelijk Register van Monumentale Bomen. Voorwaarde om op de erelijst te komen is onder meer dat de boom voor iedereen zichtbaar moet zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen