Alleen de glans ontbreekt

Vreugde bij HCSC’ers Encho Margaritha, Timo Swart en marchwinnaar Nevin Provily.© Foto Peter van Aalst

Arjen Klare
Den Helder

HCSC won zaterdag op het eigen veld van het nog puntloze ZCFC met het kleinst mogelijke verschil (2-1). De ploeg van trainer Pascal Hamers schuift door de overwinning aan bij de brede subtop van de derde klasse A.

Het zijn van die wedstrijden waar trainers niet naar uitzien. Aantreden tegen een ploeg die nog geen punt verzameld heeft. HCSC-trainer Hamers had zijn manschappen er voor gewaarschuwd. Het woord onderschatting werd prominent genoemd door de coach in de voorbereiding op de wedstrijd tegen ZCFC.

Na tien minuten van vooral balbezit van HCSC, leek de thuisploeg toch in de val gelokt. ZCFC leunde achterover en gunde de Helderse equipe veelvuldig de bal. Tot aan de zestienmetergebied zag het er aardig uit, maar de laatste pass daar ontbrak het aan. Het doelpunt viel aan de andere kant. Een prachtig genomen vrije trap de zeilde bovenhoek binnen achter HCSC-doelman Mike Janki (0-1).

De achterstand had niet zozeer met gemakzucht te maken, maar het zorgde er wel voor dat HCSC dwingender ging spelen. ,,Na het doelpunt pakten we het aardig op en draaiden we de zaken om’’, keek Hamers tevreden terug op het vervolg van de eerste helft. Opeens kwamen er ook kansen voor de thuisclub. Een vrije trap van Encho Margaritha ketste via de onderkant van de lat het veld weer in. Timo Swart raakte een minuut later ook vol de lat. Het bleek de opmaak naar de gelijkmaker. Swart slalomde door de ZCFC defensie en bracht de bal met een laatste krachtsinspanning bij Danny Visser die droog afdrukte: 1-1.

Het was een fase waarin HCSC bepaalde wat er in de wedstrijd gebeurde. Ondertussen waren de lichten rond het veld ontstoken en bracht Nevin Provily zijn team op slag van rust aan de leiding (2-1). Al kreeg hij daarbij enige hulp van de ZCFC-keeper die er niet helemaal goed uitzag. De laatste periode voor de pauze beloofde veel voor de tweede helft. En dat was voor de toeschouwers jammer, maar die wilde nimmer meer op gang komen. Alle goede bedoelingen ten spijt, HCSC controleerde, maar kon de overwinning niet die glans geven die het op basis van de krachtsverhouding had moeten doen. Kleine mogelijkheden kreeg het nog wel. Visser schoot voorlangs en een kopbal van Wesley van Veen miste de juiste richting. ZCFC kreeg de wedstrijd ook niet meer vlot. Toch bleef het spannend op de Dogger. Door de geringe marge van één doelpunt lag het gevaar op de loer dat HCSC tegen een verdwaalde goal op kon lopen. In een slotfase waarin de bezoekers iets meer druk naar voren gaven bleef dit gegeven boven de wedstrijd hangen. ZCFC eindigde met een man minder door tweemaal geel voor dezelfde speler en claimde een strafschop in blessuretijd na een buiteling van een aanvaller.

HCSC omarmde na het laatste fluitsignaal met graagte de overwinning. Die op basis van vooral de eerste helft terecht genoemd kon worden. De derde driepunter op rij voor het team van Hamers. ,,Het ging vandaag alleen om de winst. Dit zijn goede punten voor ons.” Na een vrij weekeinde wacht de uitwedstrijd tegen DZS, ook een laagvlieger in de competitie. Ongetwijfeld zal Hamers dan weer het woord onderschatting groot op het bord zetten. Want juist als de buitenwacht zich al rijk rekent met drie punten zal de oefenmeester zijn team bij de les moeten houden. Met de winst op ZCFC is de eerste horde genomen. Er zullen nog vele volgen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.