Feestelijke reünie van Wormerpunk

Feestelijke reünie van Wormerpunk
The Sox Pistels 3.0met zangers Marcel Meijer (l) en en Peter Verdam.
© Foto Pascal Fielmich
Wormerveer

Begin jaren tachtig zetten een aantal Wormer punkbands het dorp op de muziekkaart. De muziekscene was gezapig geworden en commerciële platenmaatschappijen dicteerden de markt. ’Do it yourself’ werd het motto. Terug naar de oervorm van de pop. Begin een band, maak je eigen plaat en ga feesten met je publiek. Twee oude Wormer punkgroepen – Zowiso en The Sox Pistels 3.0 - zorgden zondagmiddag voor een nostalgisch punkfeest in een volgepakte zaal van De Groote Weiver in Wormerveer.

Van heinde en ver waren ze gekomen, de fans en vrijwilligers van het eerste uur met grijze haren en gegroefde koppen, maar met het onverslijtbare punkelan van saamhorigheid, creativiteit en ongehoorzaamheid. Destijds was ’de witte villa’ in Wormer het kloppend hart. Daar liggen de ’roots’ van The Ex, Svatsox, De Kift en vele andere bands. Ruim dertig jaar later is The Ex daar nog steeds volop bezig.

Muzikanten van lang opgeheven Wormer punkbands hebben elkaar gevonden in The Sox Pistels 3.0. ,,Een lekker bij elkaar geraapt zooitje’’, aldus zanger Marcel Meijer (ex–NV Le Anderen). Samen met tweede zanger Peter Verdam (ex–De Groeten) en in nette colbertjes gestoken bandleden zorgden de ’Pistels’ voor een heerlijke set oude punkklassiekers: ’Search and Destroy’, ’Captain Kirk’, ’Revenge’, ’Guilty’ en een hypnotiserend ’Psyche’. Ze vlogen eruit. Nummers niet langer dan anderhalve minuut. Voor het podium dansende dames met dochters en verderop in de zaal wiegende koppen.

De band Zowiso stopte in 1986 na drie platen en 150 optredens in binnen en buitenland. De groep werd geroemd vanwege zijn aparte stijl en charismatische zanger John Hollander. In 2006 was er een eenmalig optreden in Zwitserland, waar drummer Aad Hollander nog steeds woont. De groep zou nu nog één keer spelen op een besloten feest in Wormer maar de belangstelling was zo overweldigend, dat dit optreden werd ingelast.

,,Echt te gek dat ze hier staan! Ik was zwaar fan van deze band en het zijn allemaal vrienden van me’’, zegt bezoeker Frank Kelvinator enthousiast. ,,We gingen mee in de bus naar Zwitserland als fans. Toen heb ik ook mijn huidige vrouw leren kennen.’’

Het wordt sowieso het laatste optreden. Behalve Wormer Rick Veken wonen de andere drie bandmakkers in Zwitserland, Limburg en Leiden. De mannen zijn altijd bevriend gebleven en hebben nu maar één keer samen gerepeteerd. Maar hier telt het voordeel van de ervaring in de oerbezetting. De muziek zit nog in elke vezel en het optreden staat als een huis. De band speelt krachtig en met veel passie. Zanger John Hollander zingt en declameert vanuit zijn tenen. Weer de dansende dames. De zaal gaat volledig voor de bijl. Een geslaagde Womerpunk reünie.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons