Alleen wielen en bril terecht van Spitfire bij Driehuizen

Alleen wielen en bril terecht van Spitfire bij Driehuizen
Het karretje met de Spitfire-wielen.
Driehuizen

Er is in de Schermer nog geen enkel onderdeel of stukje schroot opgedoken van een Noorse Spitfire die op 16 april 1945 een noodlanding maakte nabij Driehuizen.

De hoop van twee Noorse onderzoekers was dat een oproep in de Alkmaarsche Courant er toe zou leiden dat bewoners van de Schermer hun lang bewaarde voorwerpen uit zolders kasten en kelders zouden halen.

De twee Noren, Cato Guhn en Lars Ness , verbonden aan het Noorse Defensie Museum in Oslo, zoeken onderdelen van gecrashte Spitfires om tentoon te stellen of op z’n minst te documenteren. Ze vinden dat de Noorse rol bij de bevrijding van West-Europa, in eigen land onderbelicht is.

De zoektocht heeft er wel toe geleid dat de veiligheidsbril van piloot Bjarne Aasberg is opgedoken. Die bleek in het bezit van Bob Dorenbos, die als kind nabij de crash-site woonde.

Daarnaast blijken de wielen van het onfortuinlijke vliegtuig jaren geleden al te zijn teruggevonden. Dat was in 1990 toen de Aircraft Recovery Group van Fort Veldhuis in Heemkerk een Avro Lancaster-bommenwerper aan het bergen was in de Eilandspolder.

Johan Graas van die groep, uit Assendelft, vertelt dat er toen iemand aan kwam varen. ,,Die vertelde mij dat op een stukje land verderop een melkkarretje stond met vreemde wielen. Ik ben toen bij hem ingestapt.

Eenmaal aangekomen bij het stukje land zag ik direct dat het Spitfire-wielen waren. Na toestemming van de eigenaar heb ik het karretje meegenomen en dat staat nu al 28 jaar in ons museum.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Lees hier de digitale editieVolg ons