Limmens succes bij ringstekerij in Schagen (Video)

Koetsier Loek Kramer en steekster Nora Ooteman uit Winkel gaan stijlvol over de Markt op een Cher a Bancs met een vierspan volbloed Andalusiërs.

Koetsier Loek Kramer en steekster Nora Ooteman uit Winkel gaan stijlvol over de Markt op een Cher a Bancs met een vierspan volbloed Andalusiërs.© Foto’s Marc Moussault

Chris Haijemaije en Danièlle Huijberts uit Oudesluis boekten ook succes.

Chris Haijemaije en Danièlle Huijberts uit Oudesluis boekten ook succes.© foto Marc Moussault

De winnaressen Femke Meijland-Baltus en Marije Baltus (l) uit Limmen op een Delftse Tilbury met daarvoor ’Selisa’.

De winnaressen Femke Meijland-Baltus en Marije Baltus (l) uit Limmen op een Delftse Tilbury met daarvoor ’Selisa’.© to Marc Moussault

1 / 3
Richard Zut
Schagen

,,Niet stilstaan, dames en heren koetsiers. Hou de gang erin! En geen mensen uit het publiek meenemen in de koetsen!’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Strenge woorden van speaker Willem van der Voort aan het eind van de ringstekerij bij de Westfriese Folklore rond de Markt in Schagen. Alles om ervoor te zorgen dat deze Westfriese donderdag gladjes verloopt, dus tot én met de afsluitende galaronde aan toe.

Het gaat goed. Het evenement mondt uit in een ware show van 26 prachtige ouderwetse koetsen, voortgedreven door machtig mooie paarden en in typisch West-Friese kostuums gestoken mensters en menners. Met naast zich op de bok de ringsteeksters die in drie omgangen zoveel mogelijk ringen van de drie palen langs het parcours proberen te steken.

Tijdens drie omgangen en een barrage doet de Limmense combinatie Femke Meijland-Baltus en Marije Baltus op een door Selisa voortgedreven Delftse Tilbury uit 1880 het beste. Bovendien worden zij door de driekoppige jury uitgeroepen tot ’schoonste geheel’ in de categorie ’twee wielen enkel’.

Wedstrijdleider Siem Huijberts is dik tevreden over de ’demonstratie’ zoals hij de ringstekerij noemt die zo’n zesduizend bezoekers trok. ,,Alles is prima verlopen en lekker vlot gegaan. De paarden konden af en toe wel wat sneller doordraven, maar dat heb je nou eenmaal. De een loopt wat sneller en de andere wat langzamer.’’

Groot succes is er ook voor Chris Haijemaije en Danielle Huijberts (Oudesluis). Met het vierwielig Victoria-rijtuig uit 1900 en Sultan behaalden zij twee tweede plaatsen. Schoonste geheel vierwielen was het duo Fred & Inge Groot uit Valkkoog met de Fries Tüvke voor een Dos a dos-rijtuig.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.