Oeverse bouwer getijdenturbines hoopt op project bij Brouwersdam

De onderwaterturbines bij de Afsluitdijk hangen even boven de waterspiegel.© Archieffoto

Martijn Gijsbertsen
Den Oever

De Oeverse fabrikant van onderwaterturbines Tocardo hoopt een graantje mee te pikken van de doorlaat, die in de Brouwersdam tussen Zuid-Holland en Zeeland moet komen.

,,Als deze dam een tweede opening krijgt, dan proberen wij daar zeker bij aan te haken’’, stelt directeur Hans van Breugel van Tocardo. ,,We hebben begrepen dat daar geld voor wordt vrijgemaakt.’’

Het bedrijf in Den Oever heeft een roerige tijd achter de rug.

Faillissement

Na een faillissement doorproblemen met buitenlandse aandeelhouders kon met hulp van Nederlandse investeerders en een provinciefonds voor duurzame ondernemingen onlangs een doorstart worden gemaakt.

Kansrijke projecten op het gebied van getijdenenergie (winning van elektriciteit uit stroming door eb en vloed), zoals bij de Brouwersdam, kunnen Tocardo een welkom steuntje in de rug geven.

De onderneming met onderwaterturbines in de Afsluitdijk bij Den Oever en de Oosterscheldekering pakt sinds het bankroet en ontslag van vijf personeelsleden de draad op.

Tocardo heeft het team van vijftien werknemers intussen kunnen uitbreiden naar achttien.

Loyaliteit

,,Zonder dat onze mensen wisten hoe het zou aflopen, zijn zij alle dagen op het werk verschenen. Dat tekent de loyaliteit’’, vindt Van Breugel.

Het bedrijf wil liefst ook in Kornwerderzand met onderwaterturbines in de Afsluitdijk aan de slag.

Het offgrid centrum bij Den Oever, een elektriciteitscentrale waarbij opgewekte wind-. zonne- en getijdenenergie wordt opgeslagen in een batterij, moet dit jaar gestalte krijgen.

Overleven

,,2017 is een verloren jaar voor ons geweest. Alle attentie van het management is gegaan naar overleven. Nu dat is gelukt, kunnen we onze pijlen weer volledig op het uitvoeren en binnen slepen van projecten richten.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.