Zaanstad gaat praten met Evean over zwartboek

Bijeenkomst van medewerkers Evean met vakbond FNV in de Lindenboom, vorige week, waar het zwartboek werd gepresenteerd.

Bijeenkomst van medewerkers Evean met vakbond FNV in de Lindenboom, vorige week, waar het zwartboek werd gepresenteerd.© Archieffoto Pascal Fielmich

Rob Swart
Zaanstad

Wethouder Jeroen Olthof van Zaanstad gaat met de directie van Evean praten over de klachten die het personeel heeft over de bedrijfsvoering.

FNV Zorg en Welzijn heeft een zwartboek uitgebracht over wat er allemaal mis is bij de huizen van Evean in de Zaanstreek, Oostzaan en Amsterdam-Noord. De klachten komen niet alleen van werknemers, maar ook van bewoners die aan den lijve ondervinden dat zorgmedewerkers te weinig tijd hebben.

Medewerkers worden maar voor tachtig procent van hun werktijd ingeroosterd. Wanneer zij de resterende twintig procent moeten werken, horen zij pas kort van tevoren. Het gevolg is dat je nooit echt vrij bent. Wie ziek is, kan in de problemen komen. Een werknemer van Nieuw Groenland laat in het zwartboek achter dat zij bedreigd werd: ’Als je drie keer ziek bent geweest krijg je ontslag’. Een collega in hetzelfde huis laat weten dat bij ziekte vakantie-uren worden ingetrokken.

Vakantie is trouwens niet heilig. Iemand meldt dat zij werd gebeld met een dramatisch verhaal en toen maar kwam werken.

Een werknemer die na enkele jaren elders te hebben gewerkt en terugkwam bij Evean, schrok van wat er was veranderd. Mensen voor allerlei ondersteunende taken zijn wegbezuinigd waardoor verzorgers nu ook keukendienst doen, in het magazijn werken en de apotheek bemannen.

Een ander is na zestien jaar weggegaan. Geen vast dienstverband meer, minder uren en minder geld. ,,Alles om maar bij Evean weg te zijn’’, laat zij weten.

Het zwartboek bevat veertig pagina’s klachten. Olthof zegt dat hij er van geschrokken is en weet dat de directie van Evean net zo ontdaan was. ,,De verhalen zijn bekend. Dat wordt nu wel op een pijnlijke manier duidelijk.’’

Op vragen van de SP in Zaanstad zegt Olthof dat hij met Evean wil praten, maar op geen enkele manier werkelijk iets kan ondernemen. Zaanstad heeft financieel noch beleidsmatig iets met ouderenzorg te maken.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.