In 60 seconden: Polderkoorts

Ed Dekker© Roel van Leeuwen

Ed Dekker

Op weg zaterdag naar het deels verbrande Icoon Paviljoen bij de Afsluitdijk in Den Oever dacht ik in de Wieringermeer op de A7 aan een trein. En op de linkerbaan ook aan muggen.

Dat is minder gek dan het lijkt. Wat hebben het spoor, muggen en ’s lands grootste Zuiderzeepolder met elkaar te maken?

Veel. Dat vertelt het nieuwe boek ’Polderkoorts’. Ik heb veel ontdekt in deze uitgave van 416 pagina’s. Als ont-dekker – van beroep en uit liefhebberij – is er niet mooier.

Zuiderzee

’Hoe de Zuiderzee verdween’ is de ondertitel. Auteur Emiel Hakkenes – een collega, redacteur van dagblad Trouw – dook in archieven, sprak met mensen en toerde rond.

Hij haalde allerlei vergeten aspecten boven water van de ingrijpende Zuiderzeewerken. Met als aanleiding het ondertekenen van de Zuiderzeewet, in 2018 honderd jaar geleden.

Op hoge dijk

Wat ontdekte ik? Er zijn ideeën geweest voor een spoorlijn dwars door de Wieringermeer. Rails op een hoge dijk die de polder in tweeën zou verdelen. Minister Cornelis Lely, de grote man van de Zuiderzeewerken, wilde er niets van weten.

Terecht? Oeps, opletten, hier moet ik de snelweg af.

Opvanginstallaties

Pas drooggevallen veroorzaakte het vochtige land in de jaren dertig een enorme muggenoverlast. Een entomoloog plaatste zelfs muggenvanginstallaties.

Of het hielp? Oh, ik ben er. Uitstappen, op zoek naar de brandlucht.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.