Onontplofte explosieven op zeven locaties op strand Den Helder

© Archief

Sophie Kuitems
Den Helder

Op zeven plekken op het strand tussen Huisduinen en Strandslag Falga in Den Helder liggen mogelijk Niet Gesprongen Explosieven (NGE). De locaties zijn vastgesteld nadat een strandzoeker uit Den Helder aan de bel had getrokken.

Met een metaaldetector vond hij op meerdere locaties NGE’s en sloeg alarm. Strandzoeker Ed Mallekoot maakt zich zorgen over de veiligheid op de standen en trok daarmee begin dit jaar landelijke media-aandacht.

Lees ook: ’Strand Den Helder ligt vol met explosieven’

Een gecertificeerd bureau met deskundigheid op het gebied van explosieven gaat nu verder onderzoek doen. Dat gaat de oorsprong van de explosieven vaststellen, de risico’s in kaart brengen en per object bepalen of het verwijderd moet worden.

Eerst zal een projectplan worden geschreven ter voorbereiding op de werkzaamheden. In die planning zal rekening worden gehouden met het weer. Het onderzoek gebeurt in principe bij slecht strandweer, zodat zonminnende strandbezoekers er zo min mogelijk last van hebben.

Dan volgt een eerste detectieonderzoek om de aanwezigheid van (mogelijke) explosieven vast te stellen. Met behulp van computerapparatuur worden metingen gedaan over ongeveer vierduizend vierkante meter strand.

De exacte ligplaats en de diepte van de objecten worden driedimensionaal vastgelegd en vervolgens handmatig - laagje voor laagje - afgegraven.

Als is vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een explosief, wordt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. Deze dienst verwijdert de NGE’s.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.