Stiekem nieuwe coalitie gesmeed achter rug formateur om

Carlo Assorgia.

Carlo Assorgia.© Foto Peter van Aalst

De voorpagina van het conceptakkoord van de nieuwe coalitie.

De voorpagina van het conceptakkoord van de nieuwe coalitie.

1 / 2
Delano Weltevreden
Den Helder

Er komt geen coalitie van Beter voor Den Helder, VVD, CDA, Seniorenpartij en Stadspartij. BvDH heeft achter de rug van formateur Jan Nagel om een coalitie gesmeed met CU, Seniorenpartij, PVV, Stadspartij en Behoorlijk Bestuur.

Nagel is zwaar teleurgesteld: ,,Dit is nooit eerder in Nederland vertoond. Het is onbetrouwbaar.’’

De fractie van BvDH heeft donderdagavond na spoedberaad unaniem besloten dat de door Nagel voorgestelde coalitie niet wordt gesteund. De fractie is met name verdeeld over samenwerking met de VVD, meldt fractievoorzitter Carlo Assorgia.

Lees ook: Besprekingen nieuwe coalitie waren uitgelekt

Jan Nagel is ontzettend boos en teleurgesteld dat Assorgia achter zijn rug om een coalitie heeft gesmeed met Seniorenpartij, Stadspartij, Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie en PVV. ,,Mogelijk sluit ook Gemeentebelangen hierbij aan’’, weet hij. Hij noemt deze combinatie ’een lappendeken’ waar de kiezer geen begrip voor zal hebben. ,,Het is niet representatief voor de verkiezingsuitslag en vormt geen daadkrachtig bestuur.’’ Hij benadrukt dat hij een open opdracht had en dat de door hem voorgestelde coalitie in zijn ogen voor vier jaar stabiliteit in Den Helder had kunnen zorgen. ,,Assorgia had wel gezegd dat samenwerking met de VVD moeilijk lag in zijn partij, maar dat hij en partijvoorzitter Arie Pronk die samenwerking in hun partij zouden verdedigen.’’

Assorgia bevestigt dat er een principeakkoord ligt van de door Nagel genoemde partijen. Hun achterbannen moeten zich de komende dagen daarover uitspreken.

Dat hij door Nagel onbetrouwbaar wordt genoemd, deert hem niet. ,,Toen ik hem heb benaderd om informateur te worden, heb ik gevraagd om een coalitie te onderzoeken van de partijen die nu een akkoord hebben bereikt. Hij is vervolgens zijn eigen gang gegaan en is met een voorstel gekomen waarin ook de VVD zat. Dat was niet ons idee. Ik heb niets anders gedaan dan praten met partijen. Ik weet dat ook de grote landelijke partijen druk bezig waren met gesprekken om buiten ons om tot een coalitie te komen.’’

Harmen Krul (CDA) is boos, verdrietig en teleurgesteld. Dat Assorgia nu precies heeft gedaan waar hij het CDA eerder van beschuldigde, stiekem met een andere coalitie bezig zijn, doet extra zeer. ,,Want dat klopte helemaal niet.’’ Krul vindt dat over de kwestie gesproken moet worden, misschien in een extra raadsvergadering.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.