Bank in Kop van Noord-Holland heeft miljoen euro te verdelen

Fietscrossvereniging Schagen heeft een starthek kunnen kopen.

Fietscrossvereniging Schagen heeft een starthek kunnen kopen.© Archieffoto

Martijn Gijsbertsen
Schagen

Rabobank Kop van Noord-Holland heeft dit jaar een miljoen euro opzij gelegd voor ondersteuning van bedrijven, verenigingen, clubs en coöperaties uit de gemeenten Schagen, Hollands Kroon, Den Helder en Texel.

Dat is een verhoging van een kwart miljoen in vergelijking met 2017, toen er voor circa twee ton aan beschikbare donatiegelden bij de bank op de plank is blijven liggen.

,,Elk jaar brengen we een deel van het coöperatief dividend, onze nettowinst, in de maatschappij’’, aldus directeur Harry Nieuwenhuizen.

Raboton

Voorheen verdeelde de bank giften via de Raboton, die vaak altijd volledig werd opgeslokt en ondanks die populariteit niet meer bestaat.

,,Sinds kort hebben we het Coöperatiefonds’’, vertelt Nieuwenhuizen. ,,Daarin zit vier ton. Iedereen kan een aanvraag indienen, commissies bestaande uit leden van de bank beoordelen die en beslissen wie voor een bijdrage in aanmerking komen. We zijn er niet alleen voor, vooral ook van onze klanten.’’

In 2017 hebben 73 verenigingen en stichtingen een beroep op de bank gedaan, daarvan zijn 37 aanvragen daadwerkelijk toegewezen.

Aanvragen

Dit jaar zijn tot dusverre zeventien aanvragen gedaan, waarvan er vijf zijn toegewezen. Afvallers zijn verwezen naar de Rabobank Clubkas Campagne, waarvoor eveneens vier ton is vrijgemaakt.

Criteria en thema’s die bij honorering meewegen, zijn onder meer in hoeverre initiatieven bijdragen aan een vitale woon-/leefomgeving, duurzaamheid, innovativiteit, het stimuleren van ondernemerschap en zelfredzaamheid.

Starthek

Clubs die recent financiële steun via de bank hebben gekregen, zijn Fietscrossvereniging Schagen (starthek), dorpshuis De Oude School in Wieringerwaard (opknapbeurt), Hospice Schagen (nieuwbouw), Esdégé-Reigersdaal (boot om zwerfafval uit Helderse grachten te halen), tafeltennisclub Noordkop in Den Helder (trainingsrobot) en de muziekkoepel in Den Burg op Texel.

,,We spelen niet voor Sinterklaas, maar willen investeren in initiatieven, die de samenleving vooruit helpen’’, aldus Nieuwenhuizen. ,,Het is zonde wanneer geld op de plank blijft liggen. Dus laat vooral iedereen een beroep ons Rabobank doen.’’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.