’Zet alle oude poldermolens in als hulp voor watergemaal’

Molen De Groenvelder in Groenveld, bij Sint Maarten.© Foto HHNK

1 / 2
Ed Dekker
Heerhugowaard

Alle 55 maalvaardige poldermolens in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal moeten weer een functie krijgen in de waterhuishouding.

Volgens voorzitter Peter Tange van de Molenfederatie Noord-Holland zijn de voordelen groot. ,,Alle vrijwillig molenaars willen meewerken”, zei hij woensdagavond in Heerhugowaard tot dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK).

Zware regenbuien

De traditionele molens kunnen de elektrische gemalen prima bijstaan, betoogde Tange. Hij benadrukte de noodzaak van extra bemalingscapaciteit. Het KNMI verwacht vaker zware regenbuien. Bij alleen mechanische bemaling duurt de afvoer langer.

Bij voldoende wind hebben de meeste molens meer capaciteit dan het poldergemaal. Bij de Wimmenummer molen in Egmond is die zelfs tweeënhalf keer groter.

Kwetsbaar

De meeste polders worden drooggehouden door één gemaal. ,,Het waterschap is daardoor kwetsbaar.” Tange wees op de risico’s van storingen en stroomuitval.

,,Een wereldwijde hack legde vorig jaar containerterminals in Rotterdam voor enkele etmalen stil. ICT-cyberaanvallen kunnen grote gevolgen hebben voor de bemaling. Molens hebben daar geen hinder van. Die hebben alleen wind nodig.”

CO2-uitstoot

Assistentie met windbemaling kan veel energie en CO2-uitstoot besparen, berekende Tange. Dat kan oplopen tot jaarlijks 50.000 kWh en 33.000 kilogram.

Dankzij deze financiële besparing ziet Peter Tange (die ook burgemeester van Wormerland is) mogelijkheden voor een ’bescheiden vergoeding’ voor de vrijwillig molenaars. ,,Belangrijkste is dat zij niets liever doen dan draaien. En een werkende molen is de beste manier van onderhoud.”

Noodgevallen

Bij de 55 molens gaat het om 25.000 hectare polderland. Enkele worden al bij noodgevallen ingezet. Negentien molens zijn van HHNK. De meeste andere molens zijn eigendom van stichtingen.

Zes andere waterschappen schakelen al geregeld traditionele molens in.

Dijkgraaf Koshiek noemde het plan ’sympathiek’. ,,Wij staan er open voor.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.