BNI, 15 jaar ’zaken doen’ aan het ontbijt

Zaan Support-directeur Dinant Dijkhuis spreekt de chapter toe.© Foto Els Broers

Ontbijtsessie BNI Bruisend Ondernemen in Katwoude© Foto Erik Rietman

1 / 2
Ronald Massaut
Koog aan de Zaan

Business Network International (BNI). Is dat niet die club die elke week aanschuift voor het ontbijt en voor elkaar opdrachten of werk zoekt? ’t Is misschien wat kort door de bocht, maar toch. Vijftien jaar na de introductie in Nederland, hebben zowel Zaanstreek twee (waarvan één in oprichting) en Waterland één afdeling, heel Amerikaans ’chapter’ genoemd. Dat ’Amerikaans’ staat de criticasters tegen. Anderen zweren erbij.

De marketingformule van BNI is erop gericht om nieuwe omzet te genereren via persoonlijke aanbeveling. Dat is de reden om eens per week om 7 uur de werkdag te starten met een gezamenlijk ontbijt. Leden kunnen via een één-minuut-’pitch’ aandacht vragen voor een specifieke bedrijfsactiviteit of product. Zo hebben zij ineens een verkoopteam van twintig tot soms wel dertig mensen. Wie een positieve aanbeveling heeft gekregen moet vertellen wat-ie er mee gedaan heeft. Wie te weinig positieve aanbevelingen doet, krijgt in klein comité te horen dat zijn of haar inbreng ’onder de maat’ is en dat het beter ’kan’. Via eigen cursussen.

Dinant Dijkhuis is notaris en geeft leiding aan BNI Zaan Support, opgericht in 2012. Een tweede chapter - Zaan Succes - is in oprichting en heeft als basis Wormerveer. Beide hebben achttien tot twintig leden. Boven elke chapter staat een franchisenemer, in dit geval Tim Mars. Hij is ook ’baas’ van de chapter BNI Bruisend Ondernemen in Katwoude, vernoemd naar hotel Van der Valk, waar de groep elke donderdag start met een werkontbijt; Zaan Support op dinsdag in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan.

Marketing netwerk

„We zitten hier met het doel om voor elkaar omzet te genereren via een positieve aanbeveling in het zakelijke netwerk”, legt Dinant Dijkhuis uit. „BNI is een marketing netwerk. De opbrengst van positieve aanbevelingen door leden wordt precies bijgehouden om extra omzet te meten. Wij zijn erg resultaat gericht, dat klopt.”

’Changing the way people do business’, heeft BNI als slogan. Met meer dan 50.000 bedrijven in de Zaanstreek lijken twee chapters geen doorslaand succes. „Voor de deelnemers zelf wel, hoor”, vindt Dijkhuis. „Wij hebben als regel dat een deelnemer exclusief één beroep of vakgebied vertegenwoordigt. Als lid heb je zo een compleet verkoopteam tot je beschikking. Voor ons werkt het, maar toegegeven: het werkt niet voor iedereen. Er wordt best veel van de deelnemers gevraagd, zoals maximale aanwezigheid op de ontbijtsessies en vervanging bij afwezigheid. In het voorbije jaar hebben de leden van de chapter bijna één miljoen omzet voor elkaar vergaard. Dat is toch een aanzienlijk bedrag.”

’Geloof in formule’

Clara Overes stond aan de basis van verschillende chapters in Noord-Holland, waaronder Amsterdam, Purmerend, Volendam en ’Katwoude’. Op het hoogtepunt was zij franchisenemer van twaalf chapters. Vorig jaar deed zij vanwege familieomstandigheden de chapters van de hand, maar werd met haar bedrijf The Passion Test, wel persoonlijk lid van ’Katwoude’. „Ik geloof in deze formule. Ik stel prijs op goede verhoudingen, maar BNI is geen gezelligheidsclub. We zitten hier om voor elkaar geld te verdienen via persoonlijke aanbevelingen. Dat moet voorop staan. Ook in de keuze van nieuwe leden. Niet iedereen kan voldoen aan de eisen die BNI stelt. Dat zie je terug in het verloop. En soms bevalt BNI ook wel, maar gaan mensen na twee jaar ’iets anders doen’. Noem het natuurlijk verloop.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.