Vier broers ontkennen uitbuiting vluchtelingen in Zaandamse wasserij (update)

Vier broers ontkennen uitbuiting vluchtelingen in Zaandamse wasserij (update)
Amsterdam, Zaandam

Vier broers die ervan worden beschuldigd in hun wasserij in Zaandam vluchtelingen te hebben uitgebuit, zeggen nergens van te weten.

Jazeker, bevestigden de broers donderdag in de Amsterdamse rechtbank, ze werkten in de wasserij. Als chauffeur om wasgoed naar hotels te brengen, als vertegenwoordiger of op de werkvloer. En inderdaad, ze waren korte of lange tijd directeur geweest van één van de bv’s rond het bedrijf. Maar samenwerken en leiding geven? Dát deden ze niet, verzekerden ze, ook al beweren allerlei getuigen van wel. ,,Mensen denken dat we samenwerken omdat we broers zijn. Maar we zijn niet samen’’, verklaarde Wahid W. uit Amsterdam.

Ze wisten ook niets van het uitbuiten van vluchtelingen dat er volgens het Openbaar Ministerie heeft plaatsvonden. Khaled W. uit Wormerveer had vaagweg wel eens gehoord dat er om de hoek van de wasserij een vluchtelingenopvang zat, bevestigde hij. Maar hij vond het vreemd dat er op dat AZC werd gezegd ’als je werkt zoekt moet je bij Khaled van de wasserij zijn’. Dat kon hij helemaal niet plaatsen.

Al in mei 2016 werd duidelijk dat er iets vreemds aan de hand was. In vervolg op een verkeerscontrole stapten agenten ’s ochtends de wasserij binnen. Zes Syriërs waren er aan het werk of sliepen in de stellingen tussen het wasgoed. Toen ze een verblijfsgunning bleken te hebben, ging de politie weer weg. Twee maanden later werd er na drie meldingen bij Meld Misdaad Anoniem een verrassingsbezoek gebracht aan de wasserij en werd het bedrijf geobserveerd en kort daarop gesloten.

Het OM beschikt over de getuigenissen van acht vluchtelingen uit verschillende landen. Ze moesten soms tot 12 uur op één dag met nat wasgoed sjouwen voor een loon van 4,50 per uur of vaak helemaal niets. Maar Hosni W. uit Krommenie had nooit iets van zulke misstanden gemerkt bij zijn Syrische ’collega’s’ op de werkvloer.

Hij had wel contact met ze - als geboren Egyptenaren kunnen de broers immers makkelijk met de Syrische vluchtelingen praten. Maar dat die dringend geld nodig hadden om hun familie over te brengen, had Hosni nooit gehoord. En hij noch broer Walid A. uit Zaandam, die vaak bij de wasserij langskwam, hadden opgemerkt dat werknemers vaak bleven slapen.

De vier broers wezen vaak naar ene Gabi of Gabor, een Hongaar die de leiding zou hebben gehad over de wasserij en over de administratie zou beschikken. De politie heeft deze man niet kunnen achterhalen. De broers hebben ook geen moeite gedaan hem op te sporen.

De zaak wordt vrijdag vervolgd.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons