Kunstwerk Visserseiland krijgt aluminium jasje

Rita van der Vegt werkt aan haar ’nieuwe’ kunstwerk, waarbij ze hulp krijgt van Henk van Bennekum.© Foto Amber Swier

Amber Swier
Hoorn

’Lucht - land - en waterspiegel’, heet het herbouwde kunstwerk van de Amsterdamse Rita van der Vegt op het Visserseiland.

In januari werd haar kunstwerk ’Muur van weerlicht’ deels verwoest, toen er een boom op viel tijdens een hevige storm. De afgelopen dagen is de kunstenares druk bezig geweest met het herstellen van haar werk, in gewijzigde vorm en met een nieuwe naam. Kunstenaar Henk van Bennekum heeft ook werken op het Visserseiland staan en helpt Van der Vegt mee.Van Bennekum stort het laatste beetje beton in de keramische onderdelen. Van der Vegt voegt details toe met een koperborstel. „Met dit prachtige weer kunnen we tot laat doorwerken om het af te krijgen”, zegt de kunstenares.

Kinderen

Hoe goed de herstelwerkzaamheden nu verlopen, hoe verdrietig Van der Vegt was toen ze onlangs zag dat haar werk door vandalisme nog meer was toegetakeld.

„We wilden toen net beginnen met het opknappen. Ik was er kapot van. De beelden zijn toch een soort kinderen van je.”

Maar nu kijkt ze vol trots naar het nieuwe beeld. De keramische buizen zijn nu omlijst met aluminium roosters. „Deze zijn gebruikt in een fabriek waar ze er onderdelen uit snijden. Daarom zitten er zulke mooie vormen in. Het geeft diepte en je kunt de natuur erdoorheen zien”, zegt Van Bennekum.

De aluminium roosters hebben het kunstwerk steviger gemaakt en extra hoogte gegeven. „Het beeld straalt openheid uit en staat voor de aarde en de liefde. Daar moet je zuinig op zijn”, zegt Van der Vegt.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen