Politiek piekert niet over droogleggen Paasvee

Politiek piekert niet over droogleggen Paasvee
© Archief
Schagen

Paasvee deels droogleggen omdat het een uit de hand gelopen volksfestijn is, dat vooral nog om zuipen draait? ’Nee, dat niet’, vinden negen van de tien politieke partijen in de gemeente Schagen.

De enige die - net als Jan Willem de Vries uit Schagen - vindt dat het zo écht niet langer kan, is fractievoorzitter Friso Teerink van Duurzaam Schagen.

(Lees hier: Inwoner Schagen wil zuippartij Paasvee terugdringen [video])

Over het (deels) droogleggen zegt hij desgevraagd: ,,Daar moeten we zeker over nadenken, ja. Want eigenlijk is Paasvee een beschamende vertoning die Schagen onwaardig is. Wij hebben hier een algemene plaatselijke verordening, waarin staat dat openbare dronkenschap niet is toegestaan. En dat er geen drugs gedeald mag worden. Maar op die ene dag van Paasvee doen we alsof het allemaal maar normaal is. Nou, we zijn gek geworden. De oplossing heb ik niet, maar ik vind dit echt niet meer leuk.’’

Teerink staat hierin alleen. Van alle andere partijen die op 21 maart meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen komen VVD’er Jonne van de Beek en SP’er Wim Rijnders daar nog het dichtst bij.

Los van elkaar noemen zij Paasvee ’een mooi volksfeest’ dat valt of staat met een goede handhaving inzake openbare dronkenschap en ook het schenken van alcohol aan dronken mensen.

Van de Beek: ,,De horecaondernemers moeten verantwoording nemen voor aan wie zij drank schenken. En aangifte doen als er drugs verhandeld worden. Dan alleen kunnen zij ervoor zorgen dat dit feest blijft doorgaan zoals het tot nu toe is. En ja, zij moeten dus zelf zorgen dat er voldoende beveiligers rondlopen die dat daadwerkelijk controleren en handhaven.’’

Merieke Bredewold (Wens4U), Hans Heddes (PvdA), Perry Vriend (Seniorenpartij), Co Wiskerke (CDA), Frans Bas (D66), Hans Kröger (JESS), Lambert Riteco (GroenLinks) peinzen niet over drooglegging.

,,Het is hier geen Noord-Korea. Droogleggen vind ik idioot. Het is een volksfeest waar Schagen en de Noordkop in het hele land bekend om staan’’, aldus Bas.

En Perry Vriend: ,,Ik zie het niet als een probleem. Dan kun je carnaval ook wel stoppen. De wereld anno 2018 is anders dan vroeger. Excessen heb je overal wel en iedereen moet z’n eigen verantwoording nemen.’’ Heddes: ,,Met 15.000 bezoekers is het een feest waar heel veel goed gaat.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Lees hier de digitale editie



Volg ons