Ruime meerderheid voor inkomenstoets Zaandam-Poelenburg

Ruime meerderheid voor inkomenstoets Zaandam-Poelenburg
Zaandam

Een grote meerderheid van de gemeenteraad zal volgende week voor invoering stemmen van een inkomenstoets in de wijk Poelenburg in Zaandam.

Wie in Poelenburg wil gaan wonen maakt dan veel meer kans op een woning als hij of zij een baan heeft. Mensen met een uitkering worden niet helemaal buitengesloten maar wie een baan heeft krijgt voorrang.

En wie een maatschappelijke functie heeft zoals een verpleegkundige of een leraar, maakt nog meer kans.

Met die maatregel wil de gemeente in Poelenburg de leefbaarheid bevorderen. De gedachte is dat met meer inkomen in de wijk en meer werkende mensen, de wijk aantrekkelijker wordt en anderen vaker bewust voor Poelenburg kiezen.

Het is een zachte versie van wat de Rotterdamwet is gaan heten, omdat die stad als eerste in Nederland een inkomenstoets in probleemwijken toepaste. Daar ging de wijk op slot voor mensen met een uitkering, in Zaanstad geldt voorrang voor wie een baan heeft. Melden zij zich niet voor een woning, dan komen mensen met een uitkering alsnog in aanmerking.

SP, Rosa en GroenLinks zijn fel tegen en vinden dat Zaanstad discrimineert. Die drie vinden dat er nog andere mogelijkheden zijn om van Poelenburg een meer gemengde wijk te maken.

Bijvoorbeeld door het oude plan weer op te pakken om er duurdere woningen te bouwen. Dat voornemen hebben de woningcorporaties in de crisis losgelaten en voor renovatie gekozen.

Onder de voorstanders zijn drie ervaringsdeskundigen. Songül Mutluer (PvdA) heeft in Poelenburg gewoond en ziet dat er niets veranderd is sinds zij er negentien jaar geleden wegging. Murat Baylan (D66) woont er nog en hij en de mensen die hij er spreekt zijn voor de maatregel.

En tenslotte Annemarie van Nieuwamerongen (VVD) ging in een Rotterdamse achterstandswijk wonen toen de inkomenstoets daar gold en moest toestemming vragen. Zij zegt te hebben ervaren dat het werkte.

Zaanstad mag de inkomenstoets niet zomaar invoeren. Toepassing van de ’Wet toepassing maatregelen grootstedelijke problematiek’ moet goedgekeurd worden door de minister. De gemeenteraad beslist alleen over het doen van een aanvraag.

De maatregel geldt voor vier jaar. Sommige raadsleden willen nog wel antwoord op de vraag of er verlenging mogelijk is, maar ook of de toets uitgebreid kan worden naar andere wijken. De namen die dan vallen zijn Vijfhoek en Walvisvaardersbuurt.

De raad eist van wethouder Jeroen Olthof dat goed opgelet wordt dat andere wijken met lage huren niet onaangenamer worden.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Lees hier de digitale editieVolg ons