Twee kilo kritiek tegen kliko-plannen Saendelft [video]

Wethouder Sanna Munikkendam, Alex van Dam, Marloes Deeterink en Egberdina Smit

Ron Amesz
Zaanstad

Twee kilo aan handtekeningen (4195 stuks) tegen de komst van kliko’s in Saendelft zijn maandagmiddag overhandigd aan milieu-wethouder Sanna Munnikendam.

Onder de noemer ’Afvalscheiden ja, kliko’s in de wijk nee’ is een actiegroep uit Assendelft de dialoog aangegaan met de gemeente Zaanstad. Via Facebook en door langs de deuren in wijk te gaan verzamelde de groep in zeer korte tijd de handtekeningen. Insteek is dat het plan om (bijna) elk huis van drie kliko’s te voorzien, achterhaald is. De actievoerders voelen veel meer voor centrale, verdeelde inzamelpunten en een slimmer ophaalbeleid van Zaanstad en de inzamelaars van HVC.

(Tekst leest door onder video)

Zaanstad wil de hoeveelheid restafval per inwoner verlagen van 260 kilo per persoon naar 100 per jaar en neemt daarom nieuwe maatregelen. Afval dat opnieuw gebruikt kan worden, wordt thuis opgehaald. Dat gebeurt door nieuwe afspraken over afvalscheiding en herverdeling van de kliko’s (de grijze afvalbak wordt straks ingezet om plastic, blik en drinkpakken te scheiden). Restafval moet weggebracht. Woningen met een tuin houden of krijgen drie afvalcontainers. Dat gebeurt gefaseerd in de gemeente, eerst in Saendelft, Krommenie en Rooswijk.

De actiegroep ’Geen afvalbakken in de tuinen van Zaanstad’ hoopt met de hoge respons onder de bevolking een serieuze gesprekspartner van de gemeente te zijn. De groep ziet inmiddels ook in andere wijken dat tegenstanders zich bundelen. Wethouder Munnikendam en haar ambtenaren bespreken de mogelijkheden mits ze zowel praktisch als financieel haalbaar zijn. Munnikendam bevestigde dat de situatie in Assendelft (waar veel woningen geen of kleine tuinen hebben) anders is dan in andere Zaanse wijken. In het algemeen: laagbouw krijgt drie afvalbakken (met uitzondering van Saendelft). Hoogbouw gaat ook scheiden, maar dan in ondergrondse containers.

Zie ook www.afvalscheiden.zaanstad.nl/planning/

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.