Rob Scholte verliest rechtszaak van Den Helder, maar gaat in beroep

Scholte bij ingang van de rechtszaal bij een eerdere zitting.

Scholte bij ingang van de rechtszaal bij een eerdere zitting.© Archieffoto Erna Faust

Hedzer Faber
Den Helder

Kunstenaar Rob Scholte moet het beslag op het oude postkantoor in Den Helder opheffen.

Dat heeft de rechtbank in Alkmaar geoordeeld op het door de gemeente Den Helder aangespannen kort geding. Scholte wilde met het beslag voorkomen dat Den Helder het gebouw verkoopt waarin zijn Rob Scholte Museum is gevestigd.

De gemeente heeft een deal met aannemingsbedrijf Tuin, maar Scholte wil het gebouw zelf hebben en hij vindt dat er niet fair met hem onderhandeld is. Ze waren het op hoofdlijnen eens en dus was er eigenlijk al een akkoord, redeneert Scholte.

Die juridische strijd gaat verder, maar in de tussentijd wordt het beslag opgeheven. ,,Uiteraard’’, zegt Scholtes advocaat Benno Friedberg, ,,We eerbiedigen de uitspraak. Maar blijven strijdlustig en zullen appèl instellen, in hoger beroep dus.’’

Ook waarschuwt hij de gemeente om het gebouw in de tussentijd niet over te dragen. Want mocht Scholte in beroep wel winnen, dan zijn de gevolgen ’voor risico van de gemeente’. De voorzieningenrechter stelde de gemeente in het gelijk omdat ’niet aannemelijk is geworden dat er tussen de gemeente en Scholte een koopovereenkomst is gesloten’.

De gemeente vindt het jammer dat er een rechter voor nodig was om duidelijkheid in de situatie te scheppen, reageert woordvoerder Remko van de Belt, maar is blij nu verder te kunnen. Volgende week donderdag buigt het hof zich over de vraag of Scholte het pand moet verlaten, zoals de gemeente eist. In een eerder geding kreeg Scholte gelijk.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.