Optie om zes maanden op strand te slapen

Strandhuisjes op het Noorderstrand© Archieffoto: Ron Pichel

Milo Lambers
Velsen

Het hele strandseizoen, van april tot oktober, in een strandhuisje overnachten, zou wel eens realiteit kunnen worden. De VVD wilde namelijk van het college van burgemeesters en wethouders weten of de nu geldende drie maanden kunnen worden uitgebreid. Daar wil de gemeente best naar kijken. Wel is er daarvoor onderzoek nodig, bijvoorbeeld om te zien wat daarvan de gevolgen zouden zijn voor het achterliggende Natura2000-gebied.

Op dit moment geldt voor alle eigenaren van strandhuisjes - zowel aan het Noorderstrand als aan de zuidkant van de pier in IJmuiden - het bestemmingsplan uit 2015. En mag er alleen in de maanden juni, juli en augustus in de huisjes overnacht worden. Het recente plan van de gemeente om na die tijd te gaan handhaven, leidde tot verbazing onder de eigenaren. Handhaven is nog niet van de baan totdat het college de termijn heeft gewijzigd.

De suggestie van de VVD dat overnachten op het strand de levendigheid op het strand bevordert, onderschrijft de gemeente niet. De gemeente gaat binnenkort in gesprek met verenigingen van strandhuiseigenaren om de mogelijkheden te bespreken. In deze ontmoetingen zal tevens worden gesproken over het wel of niet handhaven van het overnachten op het strand.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.