’Ondertunnelde A8 levert duizenden woningen op’

Ivo Laan
Zaanstad

Als snelweg A8 die nu de stad doorklieft zou worden ondertunneld onder de Zaan bij Zaandijk zou dat een enorme hoeveelheid nieuwbouwwoningen mogelijk maken.

Een voorzichtige schatting door de provincie Noord-Holland heeft uitgewezen dat er dan woningbouwlocaties beschikbaar komen waar tussen de 4500 en 7100 woningen gebouw kunnen worden, afhankelijk van de dichtheid van bebouwing. Zaanstad heeft de komende jaren een bouwopgave van zo’n 20.000 woningen. De schatting van het aantal woningen staat in het rapport ’Zaanstad Connected’ dat in 2016 is gemaakt door de provincie Noord-Holland.

In het rapport beaamt de provincie dat de snelweg A8 een bottleneck is. Omwonenden ageren al een tijdje tegen de overlast van fijnstof en geluidsoverlast van de snelweg. ,,Als de brug open gaat voor schepen, leidt dat onmiddellijk tot files op de weg. De ondertunneling/ verdieping van de A8 zou hier dus meerdere vliegen in één klap kunnen slaan’’, aldus het rapport. Er zijn verschillende varianten bekeken van tunnels. Een kostenplaatje zit er nog niet bij.

Het rapport staat voor komende donderdag op de agenda van de gemeenteraad. Het is een onderdeel van de discussie over het verdiepen van het spoor bij de Guisweg, een ander groot infrastructureel knelpunt. Het college heeft daar besloten dat ze niet meer gaat voor een totale ondertunneling van het spoor tussen Zaandam en station de Zaanse Schans. Ze gaat nu voor een verdiepte ligging alleen onder de Guisweg door.

Bij de uitvoering van die plannen adviseert de provincie om nu al rekening te houden met de toekomst van een ondertunnelde A8. ,,De optie is echter zo veelbelovend, dat het verstandig is om hem goed te onderzoeken en er bij plannen voor de kortere termijn rekening mee te houden’’, schrijft de provincie Noord-Holland.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.