Goede hoop op redding Limmer kerk

Een kijkje van buiten, van achter het afzetlint, naar binnen leert dat het interieur van de kerk voor een belangrijk deel gespaard is gebleven.© jjfoto.nl / Jan Jong

Henk-Jan den Ouden
Limmen

Het parochiebestuur in Limmen heeft goede hoop dat de Corneliuskerk weer opgebouwd kan worden. Wel is er zware schade aan het interieur. Dat zegt Nico Kaandorp, de bouwkundig specialist van het bestuur.

Het dak is volledig verteerd, maar de muren van de kerk staan allemaal nog overeind. „Die worden nu gestut. De kap van het dak en het transept is volledig weg, dus die constructie geeft nu geen steun meer aan de muren. Zolang er geen wind komt, gaat het goed, maar als het gaat waaien, heb je kans dat het omvalt.”

Het interieur heeft veel water- en roetschade opgelopen. „Het orgel bleek vanochtend toch aangetast. Het is afwachten of het te redden valt. Veel kerkbanken kunnen we wel houden, die gaan we eruit halen.” De komende dagen wordt de schade geïnventariseerd en maandag is er een vergadering met het bisdom.

Werkzaamheden

Gisteren was nog niet bekend hoe de brand is ontstaan. Een woordvoerder van de Veiligheidsregio bevestigt dat er werd gewerkt aan het dak. „De brand is ontstaan aan de linkerkant van de kerk, zo veel is duidelijk. We weten ook dat er werkzaamheden aan het dak werden verricht. Maar of dat ook de oorzaak van de brand is, is niet zeker.”

De brandweer is er in elk geval in geslaagd de toren en de pastorie te behouden, door vanaf het midden van de kerk te gaan blussen. „Normaal gesproken trek je een pand bij het blussen uit elkaar, maar dat kun je met zo’n monumentale kerk natuurlijk niet doen. Wel konden we er aan de achterkant moeilijk bij. Maar door deze manier van werken is er wel veel gespaard gebleven.” De kerk, in gebruik genomen in 1901, is een Rijksmonument.

Het gebouw is in de nacht van donderdag op vrijdag bewaakt, waarbij de brandweer af en toe weer toch even moest aanrukken. Er zijn geen gewonden geweest en er is ook geen asbest vrijgekomen, meldt de gemeente Castricum.

Appartementen

Boven de pastorie, die naast de kerk ligt en er via een gang mee is verbonden, zijn een paar jaar geleden vier appartementen gebouwd. De bewoners daarvan moesten donderdagavond ijlings worden geëvacueerd. Ze zijn tijdelijk opgevangen in een hotel. De pastorie en de appartementen zijn gespaard gebleven, maar de nooduitgang is geblokkeerd en dus is het niet veilig om er te blijven, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Wanneer ze terug kunnen, is niet bekend.

Regionaal 8-9: Het leven gaat door in Limmen

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.