Wijk aan Zee is volgens gemeentefamiliestrand met vleugje cultuur

Wijk aan Zee is volgens gemeentefamiliestrand met vleugje cultuur
Het strand van Wijk aan Zee afgelopen lente.
© archieffoto ANP
Wijk aan Zee

Het bordje ’Amsterdam Beach’ zal nooit in Wijk aan Zee in de grond worden geslagen. Maar het familiestrand mag wel wat meer aandacht krijgen en wat meer kwaliteit. In het nieuwe strandbeleid heeft het college van b en w opgeschreven wat er tot 2023 moet gebeuren.

Er komen nu al veel toeristen naar het Wijk aan Zeese strand. Dat kunnen er nog meer zijn. Van de strandexploitanten hoeft de gemeente hier niet zoveel aan te doen. Ze lijken vooral bang dat de gemeente het verkeerde doet. Het moet een familiestrand blijven, hooguit met een vleugje cultuur erbij. Maar strandwethouder Cecilia van Weel denkt dat er wel degelijk het een en ander verbeterd kan worden. Ze is met een hotelier op stap geweest en heeft in Egmond aan Zee ideeën opgedaan. Prikkeldraad weg uit het dorp, te beginnen bij de dorpsweide. De fietsenstalling bij de strandopgangen verbeteren. De strandexploitanten langere huurcontracten geven. Er is best het een en ander mogelijk. De gemeente heeft aardig wat invloed, behalve op één blijvende doorn in het oog: de leegstand van horecapanden in de De Zwaanstraat. ,,Misschien dat we iets kunnen met ateliers of pop-up winkels. Of een constructie zoals in de Breestraat, waarbij pandeigenaren en huurders bij elkaar worden gebracht.”

Maar het strandbeleid gaat daar dus niet over. Dat low-budgetplan spreekt over betere parkeerwegwijzers, eeen strandrolstoel, een toezichthouder tijdens het hoogseizoen, behoud van de Blauwe Vlag en de introductie van ’grondstofjutten’ (troep opruimen). De voor Wijk aan Zee unieke evenementen moeten orden ondersteund. Eén ding zou de gemeente ook graag zien: een uniek streekgerecht voor Wijk aan Zee. Want dat willen met name buitenlandse toeristen graag bestellen. Het bestaat alleen niet, dus hier ligt een taak voor de horeca.

Meer nieuws uit Kennemerland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons