’Markenbinnen op tikkende tijdbom’
Markenbinnen.© Archieffoto: Hans van Weel
Willem Rol uit Markenbinnen spreekt van een ’salamitactiek’. Plakje voor plakje worden vergunningen gegeven en plannen uitgerold waardoor beetje bij beetje het grondwaterpeil zakt, en de stokoude funderingen onder de huizen in Markenbinnen gaan rotten.
,,Het lijken onbeduidende stappen, maar er is een tikkende tijdbom. Over vijf of tien jaar zitten we met schade. Wie neemt dan de verantwoordelijkheid? Ik vrees voor chronische schade en ik vrees dat de inwoners die compensatie willen dan van het kastje naar de muur gestuurd worden’’, zei Rol gisteren tegen de bestuursrechter in Alkmaar.
39 inwoners ageren tegen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) over het dalende waterpeil. Dat deden vijf ervan namens de rest gisteren bij de rechter via twee afzonderlijke rechtszaken. Ze zijn het ermee oneens dat het HHNK vergunningen heeft gegeven aan twee boerenbedrijven voor het verlagen van het waterpeil bij hun terrein.
Bij de eerste zaak rondom agrariër Van der Helm vingen de bezwaarmakers bot. Het bezwaar was te laat ingediend en de rechter zag geen goede reden om het alsnog in behandeling te nemen. De bezwaarmakers zeiden in 2015 niet op de hoogte gebracht te zijn. En toen ze eenmaal van de plannen hoorden, was het veel werk om alle inwoners de kwestie uit te leggen. ,,We zijn stelselmatig gepasseerd, genegeerd en miskend’’, vindt Rol.
Peter Horsmeijer van het Hoogheemraadschap ziet het anders. Hij stelt dat Rol en andere inwoners niet persoonlijk geïnformeerd zijn, omdat ze geen direct belang hebben. Verder is vergunningsnieuws gewoon op internet te lezen.
De rechter kon niet anders dan meegaan met verklaring van het Hoogheemraadschap. Het is aan burgers om bekendmakingen in de gaten te houden, zei hij.
Het bezwaar tegen de vergunning voor boerenbedrijf Van Selm was wel op tijd ingediend. Voordat de rechter iets met het bezwaar doet, toetst hij of de bezwaarmakers belanghebbend zijn.
Volgens Rol is het belang duidelijk. Het afdammen van sloten bij Markenbinnen heeft als gevolg dat het grondwaterpeil daalt en funderingspalen gaan rotten onder woningen in het dorp. Een ander gevolg is dat water steeds slechter wegloopt na harde regenval.
Volgens Horsmeijer zijn gevolgen op de natuur getoetst en is het waterpeil niet in het geding.
De uitspraak is op 5 september.