Advocaat Rob Scholte: opnieuw naar de rechter om museum

Hedzer Faber
Den Helder

Het voormalige postkantoor in Den Helder is verkocht aan het Helderse aannemingsbedrijf A. Tuin.

Volgens mede-eigenaar Kees Jan Tuin is het de bedoeling om het daar gevestigde Rob Scholtemuseum - dat hij ’een pareltje’ noemt - te behouden. Toch is dit niet per se goed nieuws, zegt Scholtes advocaat Benno Friedberg.

,,Ik neem het voor kennisgeving aan. Natuurlijk gaan wij graag met meneer Tuin om tafel. Hij maakt geen deel uit van dit conflict. Maar dit betekent ook dat Den Helder geen gehoor heeft gegeven aan mijn verzoek om de onderhandelingen te verlengen en daar verzetten wij ons tegen.’’

Oftewel: een rechter moet gaan toetsen of de onderhandelingen volgens de ’maatstaven van redelijkheid en billijkheid’ hebben plaatsgevonden. Nadat de nieuwste onderhandelingen tussen de gemeente Den Helder en kunstenaar Rob Scholte ook stuk liepen, is het pand gegund aan de beste inschrijver. Dat was in dit geval maar één: bouwer Tuin.

’De inschrijving voldoet aan alle inschrijvingseisen. Het geeft de gemeente garantie op een opgeknapt pand met een goede invulling’, aldus Den Helder in een verklaring. Tuin wil het museum handhaven en daarnaast woningen in het beeldbepalende gebouw. Het museum zou dan nog een derde van het gebouw zijn.

Volgens Scholte is hij echter door de gemeente voor het blok gezet met een ’wurgcontract’ waar hij geen ja tegen kon zeggen. ,,De gemeente wilde keihard zes ton, binnen zeven dagen, tekenen bij het kruisje. Geen ruimte om de financiering te regelen. Dat is geen onderhandelen.’’

Friedberg onderzoekt nu wat zijn mogelijkheden zijn. Dat kan een kort geding zijn, of het aangrijpen van het reeds aangespannen spoedappèl waarmee Den Helder opnieuw Scholtes vertrek eist.

Dat laatste zou goedkoper zijn. Friedberg: ,,De zakken van de gemeente zijn genadeloos diep, hebben we gemerkt, voor meneer Scholte is dat anders.’’

Een woordvoerster van de gemeente kon woensdag niet zeggen of dat nog wordt doorgezet, als Den Helder straks toch geen pandeigenaar meer is.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.