Tata Steel protesteert bij Amerikaanse ambassadeur

Tata Steel protesteert bij Amerikaanse ambassadeur
Amsterdam

De plannen van de Amerikaanse president Trump om heffingen in te voeren op buitenlands staal en aluminium stuiten op steeds meer verzet. Nederlandse metaalbedrijven, waaronder Tata Steel, gingen maandag op bezoek bij de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra.

„Wij snappen heel goed dat de Amerikanen tegen dumpingpraktijken willen optreden. Maar wij dumpen geen staal in de Verenigde Staten, wij werken er niet onder de kostprijs zoals veel Chinese producten wel doen. Ze straffen de verkeerden”, zei Tata Steel-topman Theo Henrar.

(Lees hier: EU overweegt antwoord op staalheffing VS)

De Amerikanen zouden staalbedrijven uit Nederland en die van de Europese Unie moeten uitzonderen. Dat Trump met de aankondiging van de maatregelen een beroep doet op de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, valt Henrar rauw op het dak.

,,We wijzen Trump erop dat hij gericht maatregelen kan nemen waar wij als producenten die keurig volgens de regels spelen niet onder lijden”, aldus Henrar.

(Lees hier: Nederland: weinig begrip voor staalheffing VS)

Onder meer de voorzitter van wereldhandelsorganisatie WTO uitkritiek op de plannen van Trump. De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan is het ook niet met Trump eens.

Trumps partijgenoot Ryan is uiterst bezorgd over de gevolgen van een handelsoorlog en heeft er bij het Witte Huis op aangedrongen om de plannen te schrappen.

De kritiek van Ryan is voor Trump geen reden om zijn plannen bij te schaven. „Nee, we doen geen stap terug”, zei de president onverschrokken tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen