Twiskemolen over twee weken als vanouds

Marcel Koop voor de onthoofde molen.© Archieffoto Wim Egas

Dominic Schijven
Oostzaan

Over twee weken is het zover. Op 20 april wordt de onthoofde Twiskemolen in oude luister hersteld met een gerestaureerde kap op de molenromp. ,,De deksel gaat weer op het potje. Straks is de molen weer in perfecte staat’’, aldus molenaar Marcel Koop die in de molen woont in recreatiegebied Het Twiske.

Het tijdelijke dak gaat eraf en de gerestaureerde kap wordt erop gehesen, daarna worden twee stalen roeden door de askop gestoken. In de daaropvolgende week worden de puntjes op de i gezet en na een week moeten de wieken weer draaien.

Op 18 oktober 2016 zag molenaar Koop hoe de kap van zijn molen door een vernietigende windvlaag van de romp getrokken werd. De restauratie van de kap begon precies een jaar na de windvlaag. De afgelopen maanden zijn molenmakers Poland uit Oterleek er druk mee geweest.

De laatste hand wordt eraan gelegd, weet Koop. ,,Het is écht de eindfase nu. De molenmakers renoveren de tandwielen en aan de bovenrand van de romp moeten nog wat kleine reparaties gedaan worden.’’

Koop vindt het ’leuk spannend’ dat hij weer als vanouds aan de slag kan met zijn molen. ,,Je moet het zien als fietsen. Als je valt en kapotte knieën hebt moet je toch weer op de fiets. De eerste vijf minuten zijn spannend, daarna fiets je weer door.’’

Het enige dat nog roet in het eten kan gooien is een stevige plensbui op 20 april. De molenaar zit er niet op te wachten dat z’n woonkamer nat regent als het dak eraf gaat.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.