AZ houdt slag om de arm voor duel Heracles

Theo Brinkman
Wijdewormer

Speelt AZ vrijdagavond tegen Heracles met of zonder Ron Vlaar, dat is nog even de vraag. Vrijdagochtend krijgt AZ daarover uitsluitsel.

AZ ging niet akkoord met een schorsing van één wedstrijd voor de centrale verdediger, die zaterdag tegen PSV een rode kaart kreeg. Donderdagavond wordt in Zeist het hoger beroep behandeld, waarna vrijdagochtend de uitspraak volgt. ,,Normaal gesproken zeg ik een dag voor de wedstrijd tegen de jongens ’zo gaan we het doen’, maar nu moeten we een slag om de arm houden’’, zegt trainer John van den Brom.

Mocht Vlaar niet worden vrijgesproken, dan zal Van den Brom een keuze moeten maken tussen Pantelis Hatzidiakos en Ricardo van Rhijn voor het centrum van de verdediging. Een van de twee zal dan naast Stijn Wuytens komen te spelen. Want AZ keert tegen Heracles terug naar de oude vertrouwde speelwijze 4-3-3. Linksbuiten Oussama Idrissi keert dus terug in het elftal. Hij werd zaterdag tegen PSV naar de bank verwezen omdat AZ met een extra verdediger speelde.

Tijdens de uitwedstrijd tegen Heracles mag Van den Brom niet op de bank zitten. Hij is geschorst naar aanleiding van de kritiek die hij na AZ-PSV uitte aan het adres van scheidsrechter Kevin Blom. Tegen die schorsing is AZ niet in beroep gegaan. ,,Omdat dat alleen maar weer afleidt. We hebben genoeg andere dingen om onze aandacht op te richten’’, zegt Van den Brom. ,,We hebben vrijdagavond de wedstrijd tegen Heracles en dan woensdag tegen Vitesse. Daarna wacht op zondag de bekerfinale. Rust is daarom belangrijk deze week.’’

Aan het eind van de donderdagse training werd nog eens extra aandacht besteed aan de verdedigende organisatie bij vrije trappen en corners van de tegenstander. Tegen PSV kreeg AZ bij een 2-0 voorsprong een doelpunt tegen na een vrije trap. Die 2-1 betekende het begin van het einde: vijf minuten later was het 2-3. AZ verloor. ,,Dat kun je je niet permitteren in zo’n wedstrijd. En dan zie je: je kunt honderd sheets ophangen met hoe het moet, maar het gaat erom dat de spelers in de wedstrijd vervolgens doen wat er gevraagd wordt.’’

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen