Hoop op handhaving helemaal terug bij Assendelft

Sven Talsma: ,,Met strijd kunnen we nog best ver komen. Dat is vandaag weer gebleken.’’

Sven Talsma: ,,Met strijd kunnen we nog best ver komen. Dat is vandaag weer gebleken.’’© Pascal Fielmich

Eric Strouwen
Assendelft

De voetballers van Legmeervogels schreeuwden twee minuten voor tijd massaal om een strafschop. Scheidsrechter Persoon oordeelde echter dat Assendelft-verdediger Patrick de Vries de armen strak langs zijn lichaam hield en zag geen reden om te fluiten voor hands. Een interpretatie met grote gevolgen, met name voor Assendelft.

De Zaanse ploeg behield, mede dankzij de weigering van Persoon om op de smeekbedes van Legmeervogels in te gaan, de zwaar bevochten 2-1 voorsprong en deed de laatste plaats op de ranglijst over aan EDO. Waar Assendelft twee weken geleden al vrijwel zeker leek van degradatie, mag de ploeg sinds zondag weer serieus hoop koesteren op verlenging van het eersteklasserschap. Alleen als EDO volgende week van FC Uitgeest wint zou nog roet in het eten kunnen worden gegooid van de ploeg van trainers Paul Bergkamp en Chris Dekker. Als Assendelft wint van JOS Watergraafsmeer is de ploeg sowieso verzekerd van de kans via de nacompetitie degradatie te ontlopen.

Goed was het niet wat Assendelft zondag tegen Legmeervogels liet zien, op de vechtlust van de thuisploeg was echter niets aan te merken. ,,Iedereen heeft vandaag alles gegeven’’, constateerde Sven Talsma trots. De middenvelder nam zelf de 1-1 voor zijn rekening. ,,We zijn zeker niet de beste ploeg in de afdeling. Maar met strijd kunnen we nog best ver komen. Dat is vandaag weer gebleken.’’

Assendelft begon aan de voorlaatste speeldag met een punt achterstand op EDO en een aanzienlijk slechter doelsaldo. Een gelijkspel was daarom op voorhand voor de thuisploeg niet voldoende om de uitgangspositie voor de laatste ronde serieus te verbeteren. Legmeervogels had de punten voor de zege ook nodig, met de drie punten zou de ploeg uit Aalsmeer zich verzekeren van deelname aan de nacompetitie voor promotie. De spanning in beide kampen had zijn weerslag op de wedstrijd. Met name in de eerste helft kwamen de aanvallers nauwelijks voor in het spel.

Na rust veranderde het spelbeeld niet. Tot Kenneth van de Nolk van Gogh na ruim een uur spelen uit het niets de score opende, 0-1. Een kwartier later waren het echter de aanhangers van Assendelft die met een brede glimlach langs de lijn stonden. Nadat Talsma de gelijkmaker had laten aantekenen, kopte Ron van de Valk de bal uit een ogenschijnlijk veel te lange voorzet van de uitstekend ingevallen Stefan Kuiper met een grote boog over doelman Patrick Brouwer in het doel van Legmeervogels: 2-1.

Het doelpunt was het startsein voor een kwartier lang billenknijpen voor de Assendelvers. Waar even daarvoor langs de kant nog ontspannen werd gesproken over de laatste kans die de ploeg een week later zou krijgen, werd plotseling elke actie van Legmeervogels met angst en beven gevolgd. De bezoekers zetten een wanhoopsoffensief in, maar Jorrit Hoolwerff toonde zich een betrouwbare sluitpost. Mede dankzij de hulp van Patrick de Vries. De aanvallende middenvelder was door Dekker en Bergkamp centraal in de verdediging geposteerd en toonde aan ook op deze positie heel goed uit de voeten te kunnen.

Assendelft hield stand. ,,Geweldig’’, juichte Talsma. ,,We hebben nu alles weer in eigen hand.’’ De vraag of hij eigenlijk niet veel liever bovenin de tweede klasse meedoet dan in de onderin de eerste klasse leverde een resoluut ’nee’ op. ,,Ik wil zo hoog mogelijk voetballen. Ik geniet ook van deze wedstrijden. Als iedereen alles geeft is er veel mogelijk. Ik kijk nu al uit naar de nacompetitie. Als we dan ook weer deze strijd opbrengen komen we ver. We zullen in ieder geval met een goed gevoel aan die wedstrijden beginnen.’’

Assendelft: Hoolwerff, Fatels, De Vries, Opdam, Ülker (83. Van de Ven), Rijser, De Vos, Talsma, Van der Valk (90+2. Özdemir), El Ghazali (65. Kuiper), Seijs.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.