Bekleding pieren bij Callantsoog blijft wegspoelen

Afbrokkelende bekleding,© Archieffoto

Marten Visser
Callantsoog

Het zogeheten elastocoast, waarmee strandhoofden tussen Callantsoog en Julianadorp zijn bekleed, blijft problemen geven. Na een periode met harde wind eind oktober brokkelt het spul opnieuw af bij verschillende strandhoofden in Callantsoog.

Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft de losgeslagen brokken elastocoast laten verwijderen. In totaal zijn 32 strandhoofden tussen Callantsoog en Julianadorp bekleed met een mengsel van lijm en schelpen.

Algen

Dit om extra fourageplekken voor vogels te maken, nadat bij Petten veel pieren onder het zand verdwenen bij de aanleg van het nieuwe strand. Op de met elastocoast besmeerde pieren zouden algen en mossels zich sneller hechten. Begin dit jaar brokkelden van zeven strandhoofden bij Callantsoog al stukken elastocoast af. Deze pieren werden uit voorzorg helemaal ’kaal’ gemaakt. Nu is ook bij de andere pieren in de badplaats het spul deels weggespoeld.

Aannemer Heijmans, die het werk uit heeft gevoerd staat voor een raadsel, zegt woordvoerder Marko Cortel van het hoogheemraadschap. Op vijftien pieren in de buurt van Groote Keeten blijft het lijmmengsel wel goed zitten. ,,Heijmans gaat nu boringen doen op de pieren om monsters te nemen. Die worden dan vergeleken’’, aldus Cortel. Volgens hem was al besloten de zeven pieren die dit voorjaar van elastocoast werden ontdaan, opnieuw met dit goedje te bekleden. ,,We wilden met Landschap NoordHolland bekijken of dat ook pieren buiten Callantsoog konden zijn’’, zegt Kortel.

Daarmee zou het hoogheemraadschap tegemoet komen aan bezwaren van veel Callantsogers. Die verfoeien het scherpe goedje omdat met blote voeten op de pier lopen er niet meer bij is. Cortel: ,,We nemen nu pas later een besluit over het opnieuw bekleden van pieren.’’ De kosten die zijn ontstaan door de problemen met de elastocoast worden door Heijmans betaald.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.