Hoornse etalages als expositieruimte

Hoornse etalages als expositieruimte
Op deze manier worden de foto’s geëxposeerd.
© Foto Ilse Baay
Hoorn

De winkeletalages in hartje Hoorn worden vanaf komend weekeinde weer opgeluisterd met foto’s van de Fotovrienden van West-Friesland én - als gast - ook van de Fotowerkgroep Hoorn. Een mooie route met verrassende werken van in totaal 28 exposanten.

De vereniging Fotovrienden van West-Friesland is in 2009 opgericht door enthousiaste amateurfotografen. Ze ontmoetten elkaar bij een fotocursus en besloten elkaar te stimuleren en van elkaar te leren. Ilse Baay, secretaris en lid van de expositiecommissie, sloot zich aan in 2011: ,,Fotograferen triggert mij op een bepaalde manier. Ik ben niet gehecht aan een bepaald thema, maar ik kijk met een andere blik naar alles wat ik zie. Elke maand hebben we een nieuw thema, waarvan we een foto maken. Deze bespreken we tijdens onze maandelijkse bijeenkomsten. Soms heb ik niets met het onderwerp, maar ik vind het een uitdaging om dan toch een mooie foto in te leveren.”

Medebestuurslid en ‘collega’ van de expositiecommissie Marjo Buyten vult aan: ,,Het is juist goed om uit je comfort zone te gaan. We maken samen uitstapjes, naar bijvoorbeeld het strand, de Waterleidingduinen of de Biesbosch. We komen allemaal met een andere foto terug. Soms snap je niet waarom de ene foto beter is dan de andere, maar dat bespreken we en daar leert iedereen van. Vaak is het een ander diafragma, lens of filter.”

Baay: ,,Ik heb ook geleerd hoe ik met Photoshop kan werken en veel YouTube filmpjes bekeken. Ja, zo ben je uren bezig.” Buyten: ,,Het werkt voor mij heel ontspannend. Met de Fotovrienden kom ik overal en nergens en door het fotograferen zie ik veel meer.” Baay: ,,Dat heb ik zelfs als ik film kijk. Dan denk ik ineens: wat een mooi shot. Ik zet soms zelfs het beeld stil om het goed te bekijken.”

Kunst in de Etalage is in 2013 ontstaan in samenwerking met beeldhouwgroep De Steenvrouwe en tekengenootschap Debutade. ,,Inmiddels organiseert onze verenging het voor de vijfde keer en hebben we onze fotocollega’s van Fotowerkgroep Hoorn uitgenodigd. Het is voor ons een enorme stimulans om mooie foto’s te leveren”, aldus Baay.

Er doen maar liefst 44 winkels mee, in een route die loopt van de Kleine naar de Grote en Nieuwe Noord, het Breed, de Lange Kerkstraat, Nieuwstraat, Nieuwsteeg, Kruisstraat, Gouw, Nieuwland en de Gedempte Turfhaven. ,,De deelnemende winkels zijn steeds weer enthousiast. Het is een leuke toegevoegde waarde en voor ons een geweldig podium.” Baays foto’s hangen bij Bruggeman en Meijerink, van Buytens werk hangt bij Casa di Mode, Van Berkum en de E-bike Store.

Kunst in de Etalage van Fotovrienden West-Friesland, te bezichtigen tot en met 9 september. Eind september nemen de Fotovrienden deel aan Expoost 2 in het Affichemuseum.

www.fotovriendenwestfriesland.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Lees hier de digitale editieVolg ons