Marine voelt voor rol in Koningsbal

Mars van adelborsten in Den Helder.

Mars van adelborsten in Den Helder.© Archief

Arie Booy
Den Helder

Eind april wordt voor de eerste keer sinds twee eeuwen een Koningsbal gehouden. Dit bal is georganiseerd ter gelegenheid van Koningsdag. Het Koninklijk Instituut voor de Marine ziet stijldansen als onderdeel van de officiersvorming. Commandant Jaco de Bruijn wil daarom bezien of zijn adelborsten ook naar het Koningsbal kunnen gaan.

Het Haagsch Koningsbal staat gepland voor 21 april in Kasteel Oud Wassenaar. Drie dames hebben zich verenigd in het balcomité. Namens hen zegt Helena Kirchner: ,,Het Koningsbal wordt gevierd ter ere van Koning Willem-Alexander.

De bedoeling is dat het bal jaarlijks terugkeert. Het evenement zit vol entertainment, diner, dans, muziek en zang.”

Vorig jaar wilde het comité een Koningsbal in het Kurhaus te Scheveningen houden, maar het aantal benodigde gasten om uit de kosten te komen, werd niet gehaald en daarom is het bal afgeblazen. Nu is gekozen voor de kleinere accommodatie van Kasteel Oud Wassenaar zegt Kirchner: ,,We hebben meer boekingen dan vorig jaar, maar nog niet voldoende.”

Stijldansen

Het organisatiecomité zou graag zien dat militairen aan het bal deelnemen. De Koninklijke Marine is daar wel voor te porren.

Voorzitter Marc de Natris van de KVMO, de belangenvereniging van marineofficieren, verwijst naar bals die op de Antillen gehouden worden: ,,In de West wordt jaarlijks een Oranjebal door onder meer de KVMO georganiseerd. Ook dit jaar is dat weer het geval”, stelt De Natris.

Zijn collega Jaco de Bruijn, commandant van het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, ziet mogelijkheden om aan te haken: ,,Bals en stijldansen horen bij het Korps Adelborsten”, reageert kolonel De Bruijn. ,,Het KIM heeft hier een lange traditie in en de jongstejaars adelborsten krijgen nog steeds dansles als onderdeel van hun officiersvorming.”

Blij

Hij tekent aan: ,,Alhoewel het disco-geweld de laatste decennia een beetje de overhand heeft gekregen bij de verschillende bals op het KIM, wordt de gala-avond op het Assaut (winterfeest) traditioneel geopend door het jongstejaar met een stijldans. Verder is het Korps Adelborsten ook vertegenwoordigd op het jaarlijkse Haagsch Debutantenbal in het Kurhaus. Het Koningsbal is mij niet bekend, maar ik ga het wel voorleggen aan de Senaat.”

Dat is koren op de molen van Helena Kirchner: ,,Al sinds de inhuldiging van Koning Willem-Alexander ontstond het idee een Koningsbal te creëren zoals het werd gevierd in de eerste helft van de 19e eeuw op het Lange Voorhout. Dat bal was toegankelijk voor mensen van het hof, de Adel, militaire officieren, politici maar ook genodigde burgers.”

Zij is blij met de positieve reactie van de commandant van de opleiding voor marineofficieren. Helena Kirchner: ,,Het zou heel bijzonder zijn wanneer adelborsten en cadetten van de Nederlandse Defensie Academie ook kennis zouden maken met het Haagsch Koningsbal. Wij zijn gaarne bereid een toelichting te komen geven over wat we van plan zijn.”

Volgens de organisatoren zal het Koningsbal gevierd worden in een glansrijke omgeving met een Koninklijk atmosfeer van stijl, allure en grandeur.

Kirchner: ,,Het Haagsch Koningsbal wordt geopend met de Hofdansen die twee eeuwen geleden populair waren. Oud en jong vieren samen het Koningsbal, maar na enen stappen we over naar wat nu populair is.”

Meer info: www.haagschkoningsbal.com

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.