In Hoorn ook ’Trien de Haanstraat’

Trien de Haan.

Van onze verslaggever
Hoorn

Fractie Tonnaer in de gemeenteraad van Hoorn heeft het college van B en W gevraagd ook naar Trien de Haan-Zwagerman een straat, laan of plein in de wijk Bangert en Oosterpolder te vernoemen.

Roger Tonnaer wil graag dat de naam van de Hoornse socialistische feministe wordt toegevoegd aan de lijst van personen die stond in een motie over het vernoemen van straten. Die werd in november 2016 door de gemeenteraad aangenomen. Het gaat om personen uit het oorlogsverleden, sport, (politiek) bestuur en kunst- en cultuur.

Tonnaer betreurt dat nog steeds geen straat of laan naar een van die personen is vernoemd en vraagt B en W wanneer dat alsnog gaat gebeuren.

In die motie ging het om Cornelis Beerepoot (bestuurder en wethouder Zwaag), Piet van Kampen (1926-1975 wethouder Zwaag), Corry van Kleef gemeenteraadslid Blokker en Hoorn), Elle Mol (27 jaar wethouder Blokker en voorzitter St. Festival Blokker), Frits Slomp alias Frits de Zwerver (dominee Hoorn en verzetsman), Martin Brozius (acteur en presentator), Johan Kerkmeijer (leraar, kunstenaar, historicus), Adriaan Volkers (kunstschilder en edelsmid), Klaas Ooijevaar (kunstschilder), Carl Fahringer (kunstschilder), Gré Visser (Hoornse ereburger en drager Yad Vashem), Truus Menger (verzetsvrouw en beeldhouwer), Aaf Dell (verzet, verborg onderduikers), Dieuw van Vliet (verzet, verborg onderduikers), Jacob Blokker Pz. (winkelier en grondlegger concern), Wim Ruska (2x Olympische kampioen judo), Piet Olofsen (meervoudig Nationaal Kampioen en recordhouder speerwerpen), Han Ebbelaar (danser Nationaal Ballet), Kees Winkler (dichter), Sjoerd Leiker (journalist, schrijver, dichter, verzetsman en medeoprichter van De Bezige Bij) en Margreet van Hoorn (schrijfster).

Fractie Tonnaer beschouwt het als een ’vergissing’ dat de naam van Trien de Haan niet eerder is genoemd en wil dat hierbij rechtzetten.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen