Handtekeningen tegen sloop oude CNB veiling

Oud-bestuurslid Jan Windt van Oud Stede Broec tekende zelf ook de petitie tijdens de fototentoonstelling van de vereniging in Het Postkantoor© Aangeleverde foto

Van onze verslaggever
Bovenkarspel

Al meer dan driehonderd mensen hebben zich achter de petitie tegen de dreigende sloop van de CNB veilinghallen geschaard. Maar de vereniging Oud Stede Broec hoopt op nog bredere steun.

Volgens voorzitter Wim Kersten was het animo groot, maandag tijdens de tentoonstelling die Oud Stede Broec in het postkantoor hield. Centraal daarin stonden allerlei schoolfoto’s uit de drie kerkdorpen, maar de speciale tafel met daarop de petitie tegen de sloop trok eveneens veel interesse. ,,Veel mensen reageren boos, omdat zij zelf direct of indirect een verleden hebben met de bollenveiling”, aldus Kersten. Daarnaast krijgt de vereniging ook via de eigen website veel (digitale) steun voor de petitie.

Status

De directie van de CNB hallen heeft al een sloopvergunning. Toch probeert de vereniging bij de gemeente Stede Broec te bereiken dat het complex uit 1930 een beschermde status krijgt. De drie voormalige (ooit doorvaarbare) veilinghallen vormen voor Oud Stede Broec een uniek complex, voor de cultuurhistorie en als industrieel erfgoed. ,,Het herinnert aan de bloei van de bollencultuur in de Streek, maar ook aan de Westfriese Flora die hier jarenlang is gehouden.”

Het is volgens Kersten extra wrang dat het ook 38 jaar geleden is dat de gemeenschap door een felle brand een ander tuinbouwverleden definitief verloor. Dat was het moment waarop de houten vaarveiling van De Tuinbouw in Grootebroek uit het dorpsbeeld verdween. Bestuursleden van de vereniging Oud Stede Broec hebben deze week een overleg met de directie van de CNB veiling.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen