’NVWA in de fout rond fataal ongeluk kleuter in speelhal Grootebroek’

© Foto: ANP

Grootebroek

De dood van kleuter Maurycy had voorkomen kunnen worden als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit beter toezicht had gehouden op de speelhal bij Happy Days in Grootebroek, waar het jongetje om het leven kwam. Dat zeggen veiligheidsexperts naar aanleiding van een door RTL Nieuws gemaakte reconstructie van de fatale val die de vierjarige Maurycy maakte op oudjaarsdag 2015.

De kleuter viel over de rand van een luchtkussen en kwam met zijn hoofd op een met kunstgras bedekte betonnen vloer terecht. Hij viel van bijna drie meter hoog. Justitie constateerde al eerder dat fouten zijn gemaakt door de speelhal en de buitenschoolse opvang waar de jongen te gast was. Zij worden, net als drie van hun medewerkers, vervolgd voor dood door schuld.

Uit de reconstructie blijkt dat ook de NVWA heeft gefaald. De autoriteit wist al in 2013 dat het lichtkussen niet goedgekeurd was, maar het werd niet buiten gebruik gesteld. Het was niet geschikt als glijbaan voor kleine kinderen, er lag te weinig zacht materiaal omheen en de rand aan de zijkant was te laag.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen