Deel omgeving na grote brand Zwaag wegens asbest verboden gebied [video]

Situatiekaartje van zaterdagmorgen: het gele gebied, ten westen van Karsten, mag niet worden betreden. Het rode gebied is wel toegankelijk verklaard, al kunnen nog brandresten worden aangetroffen.

Situatiekaartje van zaterdagmorgen: het gele gebied, ten westen van Karsten, mag niet worden betreden. Het rode gebied is wel toegankelijk verklaard, al kunnen nog brandresten worden aangetroffen.© Beeld: gemeente Hoorn

1 / 4
Eric Molenaar
ZWAAG

Hopen verwrongen staal zijn het enige dat rest van het bedrijf Karsten Tenten aan de Factorij in Zwaag, dat vrijdagavond door brand werd verwoest. Door vrijgekomen asbest is het bedrijventerrein voor een klein deel tot zeker maandag niet toegankelijk.

Het betreft het deel tussen het uitgebrande pand en de kruising Oostergouw-Factorij, waar onder meer de autobedrijven Stokman Renault, Durmi Auto (Kia), Kareltrans by Junior en De Egel Autoservice staan.

De brandweer was de brand in de nacht van vrijdag op zaterdag om 1.00 uur meester en was tot zaterdag in de middag aan het nablussen, want toen bleek het op drie plaatsen nog te smeulen.

Rond de middag is Van der Bel Sloopwerken gestart met het slopen en ’vlakleggen’ van het resterende karkas van het gebouw. Dit op last van milieudienst RUD, die de bron van asbestdeeltjes zo snel mogelijk uit de weg wil hebben.

Tranen

Personeel van Karsten Tenten keek met tranen in de ogen toe hoe stukken staal en beplating naar beneden werden gehaald.

Mannen van Biesboer Expertise uit Egmond aan den Hoef waren zaterdag ter plekke voor onderzoek naar de oorzaak van de brand. Een woordvoerder van Biesboer zei niet uit te sluiten dat die onbekend blijft.

Lees ook: Asbest vrijgekomen bij zeer grote brand in Zwaag [update].

De meeste ondernemingen op het bedrijventerrein konden zaterdag gewoon open, nadat een speciaal bedrijf nachts de hoofdwegen had gereinigd van asbest. De bedrijven direct ten noordwesten van het uitgebrande pand zullen echter gesloten moeten blijven, omdat de verontreiniging daar te groot is, meldt de gemeente.

(Iemand (niet een verslaggever van de krant) maakte met een drone beelden van de brand:)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op daken en terreinen is asbest terechtgekomen. De brandweer heeft dit gebied afgezet en niemand mocht de panden in.

Auto’s schoonspuiten

Op kosten van de gemeente Hoorn liet de RUD zaterdag de bestrating rond de bedrijfsgebouwen in het afgesloten gebied reinigen. Dat wordt later verrekend met de verzekeraars. Op die manier kan het snelste worden gewerkt, vertelde de verantwoordelijke man van de milieudienst.

Hij heeft de verwachting dat het dan mogelijk is dat de betrokken bedrijven maandag weer open kunnen. Wel zijn de bedrijven zelf verantwoordelijk dat hun daken en de groenstroken door een gecertificeerd bedrijf worden gereinigd.

De brandweer heeft met een tankautospuit tientallen auto’s die buiten bij de autobedrijven stonden eerst afgespoten. Personeel van de garages reed die auto’s vervolgens weg, zodat de straat eronder kon worden schoongemaakt.

Junior Karel, van het bijna gelijknamige autobedrijf, vertelde om 9.30 uur dat hij gezien de veegwagens en inspecties nog even afwacht voor hij zelf een asbestverwijderaar inschakelt.

,,Ze zijn nu aan het schoonmaken. Alles stinkt binnen, en er mag geen raam open. Ik denk dat we vandaag niet open kunnen.’’ Hij leeft mee met het getroffen bedrijf en de eigenaars. ,,Voor Karsten is dit verschrikkelijk.’’

Handen wassen

Een groot deel van de Compagnie (aan de westzijde, vanaf de gevangenis tot autobedrijven van Peter Ursem) is vrij van asbest, bleek in de nacht van vrijdag op zaterdag bij inspectie rond de bedrijven. De gemeente adviseert brandresten aan te vegen in in de grijze bak te gooien, maar daarna wel de handen te wassen.

De ondernemers wordt aangeraden als ze asbest tegenkomen dit niet op te rapen, en de schoenen buiten de deur te houden. Wie iets verdachts aantreft wordt aangeraden niet zelf te gaan schoonmaken maar contact op te nemen met de gemeente via telefoonnummer 06 52561767.

Volgens de melding van de gemeente is de hoeveelheid vezels die mensen kunnen inademen na het incident zeer gering. ’In de buitenlucht is sprake van verdunning en de concentratie in de lucht wordt nooit heel hoog.

Daarom is het risico verwaarloosbaar klein. De mensen die asbest verwijderen, gebruiken adembescherming en beschermende kleding, omdat zij vrijwel iedere dag met asbest in contact komen’.

Hoorn meldt de nieuwste informatie steeds zo snel mogelijk op een speciale brand-karsten-pagina.

Bekijk beelden van de brand:

Foto’s en video sloop: Eric Molenaar, plattegrond van de gemeente Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen