Daklozenopvang Zaanstad zit bomvol

Kirsten Duyts, afdelingsmanager van Zaanerf, maakt een van de bedden voor de daklozen klaar.© Foto Erik Rietman

Dorien Knijnenberg
Zaandam

De daklozenopvang in Zaanstad zit door de vrieskou bomvol. Het Leger des Heils heeft extra bedden bijgezet om aan de vraag te kunnen voldoen.

Het gaat om elf extra plaatsen. Deze zijn verdeeld over de opvang op de Westzijde in Zaandam, sociaal pension Zaanerf geheten, en noodopvanglocatie Transit op de Boschjesstraat in Koog aan de Zaan. De laatste plek is eigenlijk bedoeld voor jongeren tot 23 jaar, maar de bijgezette veldbedden - op de zolder van het pand - zijn bestemd voor mensen van alle leeftijden.

Kirsten Duyts, afdelingsmanager bij Zaanerf, vertelt dat inmiddels de winterkouregeling al twee weken lang, onafgebroken aan de gang is. Dat betekent niet alleen dat er meer bedden zijn. Daklozen hoeven in deze periode niet te betalen voor een overnachting. Ook is er extra beveiliging om de orde te handhaven. Dat is volgens Duyts nodig, omdat een vollere bezetting meer onrust met zich meebrengt.

Cliënten komen veelal verkleumd binnen. ,,Onder de douche komen ze weer op temperatuur’’, vertelt ze. Als het nodig is, zorgen de medewerkers voor droge kleding. Iedere week rijdt de soepbus door de regio om daklozen van soep, brood en koffie te voorzien. Dan worden ook sjaals, dekens en sokken uitgedeeld. Op deze manier hoopt het Leger des Heils een goede indruk te krijgen van hoeveel daklozen er in de Zaanstreek zijn, en waar.

Normaal gesproken telt de opvang op de Westzijde negen plaatsen, waarvan drie voor vrouwen zijn, en een crisisplek voor een vrouw. Gistermiddag hadden zich veertien mensen opgegeven voor een slaapplek voor afgelopen nacht. Duyts vertelt dat het aantal wisselt. Soms zoeken daklozen een andere slaapplek dan bij de opvang. Zij kunnen dan terecht bij familie of vrienden.

Zodra het warmer wordt, wordt de winterkouregeling opgeheven. Vier grote steden seinen andere gemeenten in over het instellen en opheffen van deze regeling.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.