Europees toptoernooi jiu jitsu komt naar Wognum

© KASTERMANS STUDIO

Connie Vertegaal
Wognum

De Europese top in de Japanse zelfverdedigingssport jiu jitsu komt in juni naar Wognum voor de European Cup Duo Games. Het toernooi wordt voor minimaal vier jaar in Wognum gehouden.

De gemeente Medemblik is dolblij met de komst van het toernooi. Medemblik ziet topsport als vehikel voor regiopromotie. Bovendien komt er naast het toernooi een randprogramma, waarbij kinderen met een beperking op muziek gaan bewegen.

Drijvende kracht achter het toernooi is Robert Takken van budoschool Shi-Sen-Do in Opperdoes. De school is hofleverancier van de Nederlandse kernploeg van jiu jitsuka’s. Het duo Eady Roelandschap en Job Weel haalde een tweede plaats op het WK en werd derde op het EK. Takken verwacht dat zij zeker present zullen zijn bij het toernooi in Wognum.

West-Friese sportliefhebbers moeten de datum vast in hun agenda noteren: op 23 en 24 juni is het Europese jiu jitsu-toptoernooi in De Bloesem in Wognum. ,,Iedereen moet komen kijken’’, zegt organisator Robert Takken.

Omdat jiu jitsu geen olympische sport is, is het vrij onbekend bij het grote publiek. ,,Maar het is veel spectaculairder om te zien dan judo, dat wel olympisch is’’, zegt Takken. ,,Judo, dat is trekken en duwen. Bij jiu jitsu zie je de Japanse zelfverdedigingstechnieken zoals ze horen.’’ Lachend: ,, En ik mag het zeggen, want ik geef ook judoles.’’

Takken heeft sinds 20 jaar een budoschool in Opperdoes. Daarvoor had hij scholen in Alkmaar en Nieuwe Niedorp. Uit liefde voor de sport is Takken een jaar bezig geweest om een nieuw groot Europees toernooi naar Wognum te halen. ,,Het is een prachtige sport en als je dan de kans krijgt om de sport zo’n mooi podium te geven, dan moet je dat doen.’’

,,Het nieuwe toernooi is niet het allerhoogste Europese jiu jitsu-toernooi, dat is het EK, maar bij ons toernooi kunnen deelnemers punten halen om zich voor het EK te kwalificeren. Dus komt de Europese top hier naartoe’’, zegt Takken. ,,En dat wil ik mensen laten zien: kom kijken naar deze prachtige sport.’’

Donderdag zetten sportwethouder Joset Fit van Medemblik en Rick Frowijn van de Europese jiu jitsu bond hun handtekening onder de vierjarige samenwerking. ,,Ik ben trots dat het is gelukt, maar ik vind het ook wel heel spannend. Het moet nog wel gebeuren allemaal...’’, zegt Takken.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen